Romunija & Bolgarija (2017)

Aurel Vlaicu – Transfăgărășan - Lacul Balea - Curtea de Arges – Bran – Zodiac - Pobiti Kamani – Sozopol – Sofija – Niš

Čas potovanja: 15 dni;   Skupna pot: okoli 3500km;   Stroški potovanja (za dve osebi): 1200€

Na tem potovanju sva raziskovala Romunijo in Bolgarijo. Sicer slabše razviti državi sta s pomočjo EU uredili infrastrukturo in turizem, zato privlačita vedno več turistov. Kljub temu pa še vedno lahko opazimo tradicionalno življenje v manjših naselij in izkusimo pravo Romunijo in Bolgarijo.

Prvi dan potovanja je predstavljala dolga vožnja iz Slovenije preko Madžarske do Romunije. V Romunijo sva vstopila pri mestu Arad in nato nadaljevala vožnjo po avtocesti. Leta 2017 so vztrajno gradili avtocesto, še vedno pa je manjkal velik del povezave od Madžarske meje do Bukarešte. Prvo noč sva prespala v majhni vasici Aurel Vlaicu z istoimenskim kampom.

Kamp Aureil Vlacau Romunija

Naslednji dan sva po stari cesti (polni lukenj) vozila proti Transilvanskim Alpam, kjer sva se povzpela na enega najlepših cestnih prelazov v Evropi Transfăgărășan. Kljub nekoliko slabšemu vremenu, sva za nekaj minut ozrla prekrasen razgled na vijugasto cesto. Na vrhu se nahaja nekaj restavracij in planinska koča, sprehoditi pa se splača tudi okoli jezera Lacul Balea.

Transfăgărășan - Romunija

Na vrhu prelaza Transfăgărășan je tunel, ki pelje na drugo stran gorovja. Na drugi strani je cesta v nekoliko slabšem stanju, še vedno pa postreže z lepimi razgledi. Proti večeru sva se ustavila v kampu Curtea de Arges. Do kampa pelje nekoliko slabša cesta skozi naselje, opazimo pa lahko tudi več potepuških psov.

Kamp Curtea de Arges Romunija

Tretji dan sva se odpravila proti mestu Brasov, središču Transilvanije. Čeprav je iz mesta Curtea de Arges do Brasova le 136km, vožnja vzame več kot tri ure časa. Do tja nas pelje slaba ovinkasta cesta, vmes pa, poleg spomenika vojakom v prvi svetovni vojni, ni večjih zanimivosti. Ko se približujemo mestu Brasov, začnejo stavbe dobivati pravo transilvansko obliko s stožčastimi strehami in kamnito fasado. Zaradi slabega vremena sva ogled gradu prestavila na naslednji dan, šotorila pa sva v mestu Bran v kampu Vampire.

Kamp Bran Vampire

Naslednji dan sva odšla na ogled gradu Bran iz 14. stoletja, ki je navdihnil zgodbe o Drakuli in vampirjih. Grad je prepleten s sobanami, prehodi in stolpi, izvemo pa veliko o vladarju Vladu Tepesu in pisatelju Bramu Stokerju, ki ja napisal zgodbo o Drakuli. Poleg ogleda gradu, se splača sprehoditi tudi po mestu Bran.

Grad Bran Romunija

Še isti dan sva se odločila peljati do Bukarešte in prespati v kampu nekoliko ven iz mesta. Želela sva kampirati v parku Snagov, za katerega pa se je ob prihodu izkazalo, da je že davno zapuščen. V okolici mesta takrat nisva našla nobenega drugega kampa, zato sva se odločila, da ogled mesta izpustiva in kar takoj kreneva proti obali Črnega morja. Tam sva tri dni kampirala v mestu Zodiac, v kampu Popas Zodiac. Morju sva se sicer zelo težko približala, saj so plaže prepolne turistov.

Kamp Popas Zodiac Romunija

Osmi dan sva vstopila v Bolgarijo. Tam sva si najprej ogledala park Pobiti Kamani, ostanke apnenčastih kamnov v obliki stebrov. Park se nahaja pri mestu Varna, leži pa tik ob glavni cesti.

Pobiti Kamani - Bolgarija

Po ogledu kamnitih stebrov sva se odpravila naprej proti mestu Sozopol, kjer sva postavila šotor v kampu Zlatna Ribka. Na plaži Piasachni diuni se sicer nahaja več kampov, ki pa so zelo slabo urejeni, en kamp pa je narejen za bolj prestižne goste. Prav tako je tudi tu poudarek na prikolicah in avtodomih, zato si je težko zagotoviti dobro senco. Naslednji teden je minil v znamenju poležavanja in ogledu mesta Sozopol ter okoliških krajev.

Sozopol - Bolgarija

Na poti domov sva se ustavila še v glavnem mestu Sofija, kjer sva si ogledala katedralo St. Kyriaki. Splača se tudi ogled celotnega mesta, vsekakor pa v nekaj urah lahko prehodimo vse zanimivejše predele, zato ni potrebe, da bi v mestu tudi prespali.

Sofija - St. Kyriaki

Vožnja od Črnega morja do Slovenije traja kar dolgo, zato je dobro narediti postanek. Midva sva za to izbrala mesto Niš v Srbiji, kjer sva prespala v hotelu, ki so ga kasneje (hvala bogu) zaprli. Ko izbirate hotel za prespati, prej dobro preverite v kakšnem stanju je. Zadnji dan sva nadaljevala z vožnjo mimo Beograda, čez Hrvaško do Slovenije.

Transfăgărășan - Romunija