• Lara

Zimska Malta

Ravno pakirava, ker se odpravljava na Malto. Za Boštjana bo to prvi obisk te deželice, jaz pa sem jo skupaj z dvema prijateljicama obiskala leta 2016.


Takrat smo se odločile, da odpotujemo decembra na 10 dnevni oddih. 10 dni na Malti? Kaj početi? Otok je res majhen in ga lahko obhodiš že v polovici tega časa. Ker smo bile na Malti decembra, je bil dan zelo kratek. Od toplih sončnih žarkov smo se poslovile že ob 17:30. Nekaj smole smo imele tudi z vremenom, tako da je bilo na koncu 10 dni čisto dovolj, da smo se za prvo silo razgledale po otoku. Prednost potovanja v decembru je vsekakor praznična okrasitev mestec in manj gužve.

Novoletna jelka iz malteškega stekla

Malta ima neko svojo energijo, ki jo je težko razložiti. Fuzija različnih kultur, arabske, angleške in italijanske, jo dela posebno. Na eni strani arabska arhitektura in temperament, na drugi pa polno krščanskih cerkev in angleščina. Meni je bila zelo všeč.

Odločile smo se, da se bomo po otoku premikale z avtobusi, kar se je izkazalo za super idejo, saj so povezave zelo dobre. Nastanjene smo bile v mirnem mestecu Buggiba na severni obali Malte, od koder smo imele super povezave po vsem otoku.

Nujen postanek je bila Valletta, glavno mesto Malte, ki je vredna obiska v prazničnem decemberskem času.

Praznično okrašena Valletta

Poleg Vallette smo si ogledale še majhno mestece Mdina, v katero vodijo lepa mestna vrata in sosednje mesto Rabat.

Vhod v Mdino

Eno popoldne smo preživele na vzhodni obali v ribiškem mestecu Marsaxlokk, ki si ga zaradi dežja in vetra nismo mogle preveč ogledati, smo si pa privoščile odlično morsko večerjo (nujno moram peljat Boštjana, hrana je bila res sveža, skoraj direktno iz morja na krožnik, njami).

Znamenite ribiške barke

Slastna morska večerja

Sprehodile smo se po Dingli klifih in pogledale jamo Blue Grotto.

Vetrovni Dingli klifi

Jama Blue Grotto

En dan smo preživele v Popeyevi vasi in se z ladjico odpravile na izlet.

Popeyeva vas

Poleg glavnega otoka Malta, državico sestavljata še dva manjša otroka – otok Comino in otok Gozo. Na otok Comino nam ni uspelo iti, saj trajektnih povezav pozimi ni veliko, zato smo se odločile, da se odpravimo na otok Gozo. Tam smo se sprehajale po ulicah glavnega mesta Victorie in se povzpele na trdnjavo Citadela, od koder je čudovit razgled na otok. Zapeljale smo se na zahodno obalo otoka in se sprehodile do Azurnega okna in po okoliških klifih. Zvečer smo se odpravile še do plaže Rambla Beach, na severni obali otoka.

Azurno okno, ki je danes v ruševinah

Nismo pozabile tudi na koktajle v St. Julianu in pivo v Sliemi.

Zadnje pivo na plaži v Sliemi

Tole je bilo zelo na hitro o moji prvi izkušnji z Malto. Tokrat se zopet vračava pozimi, ampak je vremenska napoved super sončna, tako da bo odličen pobeg. Ko se vrneva, napiševa bolj podrobno objavo s svežimi nasveti za potovanje in vsemi ostalimi informacijami.


Do takrat pa naju spremljaj na najinem Instagramu in Facebooku, kjer bova s tabo vsak dan delila dogodivščine! :)