• Boštjan

Zgodba o rentanju avta v ZDA

V tej zgodbi boste našli nekaj nasvetov za rentanje avtomobila, izvedeli pa boste tudi nekaj neumnosti, ki sem jih storil tekom moje zgodbe in ki se jih lahko sami izognete.

Ta zgodba je za vse, ki ste se že ali pa se še boste znašli pred vašo prvo rezervacijo pri rent-a-car podjetju. Moja zgodba se je začela odvijati 21. februarja letos, končala pa skoraj 7 mesecev kasneje, 12. septembra. V tej zgodbi boste našli nekaj nasvetov za rentanje avtomobila, izvedeli pa boste tudi nekaj neumnosti, ki sem jih storil tekom moje zgodbe in ki se jih lahko sami izognete. Vedno je nekaj prvič in tako sem tudi sam prvič rezerviral rent-a-car.

Pred letošnjim poletnim potovanjem v ZDA, sva že dovolj zgodaj opravila rezervacijo za izposojo avtomobila, to je bilo točno 21. februarja. Pred tem sem seveda pregledal številne spletne strani o ponudnikih pa tudi načinu rezervacije. Ker spletnih strani, ki ponujajo rent-a-car res ne obvladam, vam o tem ne bom preveč govoril. Skratka, najbolj ugodno in uporabniku prijazno je bilo podjetje Budget, pri katerem sva direktno na njihovi strani rezervirala manjšo verzijo SUV vozila za obdobje med 20.junijem in 23. julijem. Skupaj je to naneslo 34 dni izposoje in ceno 1308,86$, katero sva, zaradi dodatnega popusta, plačala vnaprej.

Na okencu naju je sprejel še kar prijazen uslužbenec, ki je hitro začel ponujati dodatke pri izposoji.

Kmalu je prišel 20. junij in pristanek na mednarodnem letališču v San Franciscu. Garažna hiša in pisarne podjetij za izposojo avtomobilov se nahajajo na drugem koncu letališča, do kamor vas iz vašega terminala popelje brezplačen vlak. Budget ima svoje okence v bližini podjetja AVIS, kateri je pred kratkim prevzel podjetje. Na okencu naju je sprejel še kar prijazen uslužbenec, ki je hitro začel ponujati dodatke pri izposoji. Vsemu sva rekla ne, sva pa sprejela večji in boljši avtomobil za vsega 66$. Kupčijo smo že skoraj sklenili, ko je možakar ugotovil, da avta pred sedmo uro zvečer ne mora oddati, ker sem ta čas napisal v rezervacijo. Bila sva uro zgodnja in čeprav je bil ta razlog nesmiseln, sva si poiskala udobne stole in tam počakala, da ura odbije sedem zvečer. Ta čas nama je tudi streznil utrujene glave, zato sva sklenila, da vzameva tak avto, kakršnega sva rezervirala. Ob sedmih sva to povedala tudi gospodu na okencu, ki pa se je hitro začel opravičevati za zamudo, nekaj pobrskal po računalniku in nama zrihtal boljši avto brezplačno. »Ja super,« sva rekla in odšla v garažo po Jeep Grand Charokee – največji in najboljši avto kar sem ga kdaj koli vozil. Tam sem storil prvo napako. Avto me je tako prevzel, da nisem pogledal stanja gum – bile so tako zlizane, da bi vam policisti v Sloveniji napisali kazen tudi poleti. Na srečo so zdržale do konca.

No že naslednji dan je med vožnjo proti Yosemite N.P. začelo utripati in piskati opozorilo za zamenjavo olja, kar je bila za naju slaba novica, saj sva bila šele na začetku poti.

Po začetnem ponosu, kako velik avto imava, naju je zadelo dejstvo, da je najin Jeep na cesti pravzaprav samo povprečne velikosti, če ne že malo majhen. Da, Američani vozijo ogromne avtomobile. No že naslednji dan je med vožnjo proti Yosemite N.P. začelo utripati in piskati opozorilo za zamenjavo olja, kar je bila za naju slaba novica, saj sva bila šele na začetku poti. Tretji dan sem skupaj zbrskal vso dokumentacijo avtomobila in poklical dežurno številko Budget rent-a-car. Po uvodnem 15-minutnem čakanju sem na telefon le dobil gospo, ki je od mene želela dobiti čisto vse podatke, ki jih je možno od nekoga dobiti. Po črkovanju imena, naslova, številke rezervacije in tako dalje je želela še številko avtomobila, ki naj bi se nahajala nekje v avtu. Te številke nisva našla, zato nama gospa ni mogla pomagati pri najinem oljnem problemu. Nekoliko živčen sem pomislil, da bi podatke o avtomobilu lahko avtomatsko videli samo, če jim povem registrsko številko. Pa niso. S tem problemov za en dan še ni bilo konec. Ko sem podrobneje pregledal pogodbo o izposoji, sem ugotovil, da nama je tip v San Franciscu spisal pogodbo do samo 18. julija, čeprav sva imela rezervacijo do 23. julija. Po nekaj pivih in dobrem spancu sva se odločila, da bo najbolje, če se ustaviva v naslednjem mestu in poiščeva Budget pisarno. To sva storila v mestu Lancaster, severno od Los Angelesa. Na najino veliko srečo sva tam naletela na prijaznega gospoda, ki je pregledal najin avto in pogodbo. Olje je bilo v redu, ker oni uporabljajo drugačno motorno olje in traja dlje časa, zato se lahko mirno voziva naprej. Kar se tiče pogodbe je bilo v računalniku vse OK, na papirju pa drugačen datum zato, ker sva presegla trideset dni izposoje. Zato sva zraven dobila še en list, na katerem bodo na koncu zapisali še ostale dni. Vse je bilo v redu, zato sva od tukaj naprej potovala brezskrbno, avto naju je pa po kar hudem potovanju varno pripeljal nazaj do letališča v San Franciscu. Tam pa se začne drugi del moje zgodbe.

S tem sva opravila zelo hitro, zataknilo pa se je zopet na okencu.

Vračilo avta na letališču San Francisco je dokaj enostavno: zapelješ v garažno hišo, slediš znakom za podjetje pri katerem si si avto izposodil, na koncu pa že nekdo čaka, ki avto na hitro pregleda in vzame ključ. S tem sva opravila zelo hitro, zataknilo pa se je zopet na okencu. Tam sva dobila neko kitajsko mladenko, ki je le s težavo govorila angleški jezik. Na končnem računu sem opazil, da je predplačilo za sto dolarjev manjše, kot pa je bilo v resnici (torej namesto plačanih 1308,86$, so upoštevali samo 1205,96$). Poleg tega so zraven prišteli še dodatne stroške za večji avto in neko zavarovanje, skupno še dodatnih 221,54$. Na to sem takoj opozoril uslužbenko, ta pa mi je zagotovila, da je z računom vse v redu in da velja moja začetna cena, ki sem jo plačal vnaprej. Brez dodatnih stroškov na moji kartici. Čeprav sem imel nek slab občutek, sem utrujen od dolgega dneva (let sva imela zvečer), prenehal s teženjem in si mislil, saj bo vse tako kot mora biti. To je bila moja druga napaka.

Čez nekaj dni, ko sva doma ravno razpakirala kovčke, sem dobil obvestilo o bremenitvi kreditne kartice za znesek – ne boste verjeli – točno 221,54$. Takrat pa se je začelo dopisovanje s službo za pomoč strankam, kjer rešujejo probleme glede pogodb. Sam pri sebi sem se že poslovil od slabih 200€, vendar nisem obupal in kar naprej pisaril. Na začetku so mi poskušali razložiti, da je moj račun tak kot mora biti, jaz pa sem jim v odgovor vedno na dolgo razložil, kaj se je dogajalo na letališču. Sčasoma sem k temu dodal še to, da bom neupravičeno bremenitev prijavil družbi Mastercard (ki se nato namesto vas ubada s tem, traja pa lahko kar nekaj mesecev) in da naj mi pošljejo pogodbo, ki sem jo podpisal pri prevzemu avtomobila, saj je bilo tam vse jasno napisano. Po nekaj izmenjanih sporočilih so mi odobrili vračilo 141,80$, ostalo pa ne, saj so trdili, da sem se strinjal s tem, da plačam za večji avto. Vesel, da sem dosegel vsaj nekaj, sem spisal še tri sporočila, med katerimi sem izrazil željo, da bi rad kontaktiral vodjo oddelka na letališču San Francisco, s katerim bi se pogovorila o (ne)sposobnosti njegovih delavcev. To ni bilo potrebno, saj so mi kmalu zatem poslali že malo nesramen e-mail, v katerem so mi obljubili tudi vračilo preostalih 79,74$. In res sem kmalu na kartico (točno 12. septembra) prejel še drugo vračilo – zmaga!

Na koncu težko odgovorim na vprašanje ali bi priporočal Budget za izposojo avtomobila v ZDA. Po eni strani sem imel z njimi nekaj težav, vendar bi se jim nekako lahko izognil. Kljub vsemu sva dobila ugodno kupčijo, saj sva imela avto več kot mesec, prevozila sva več kot 10.000km, konec koncev pa se v Jeep-u vozila kot prava gospoda. Če si v ZDA želite voziti tudi po kakšnih stranskih makadamskih cestah toplo priporočam avto tipa SUV, saj se da z njimi prevoziti večino cest. Najinega sva peljala po mivki, zemlji, koreninah in še kje pa je vse preživel.


No tako, to je moja zgodba o (prvem) rentanju avtomobila v ZDA. Če imaš kakšen pameten nasvet ali podobno izkušnjo pa to le zapiši v komentar – saj veste: več ljudi več ve.