• Lara

San Francisco v manj kot dveh dneh

San Francisco je bil prva in zadnja postaja najinega 5 tedenskega roadtripa po ZDA. Samo raziskovanje mesta sva si prihranila za konec potovanja, saj sva na začetku takoj krenila na pot. Ker sva med samim potovanjem želela čim manj časa preživeti v mestih, sva jih obiskala res bolj na hitro. V Los Angelesu sva se zadržala dva dni (po najinem mnenju, dva dni preveč), v Las Vegasu eno popoldne in večer, za San Francisco pa nama je na koncu ostal dan in pol za raziskovanje mesta. O tem, v katere narodne parke želiva potovati in katere naravne znamenitosti si želiva pogledati, sva si prebrala in pogledala kar veliko, o samih mestih in njihovih znamenitostih pa skoraj nič oziroma premalo. Za San Francisco sva bila odločena le, da želiva obiskati otok Alcatraz in slavni bivši ameriški zapor, ki se na njem nahaja. Ostalo sva načrtovala sproti.

Ker je bila glavna oblika prenočitve na najinem tripu kampiranje, sva tudi v San Franciscu ali vsaj v njegovi okolici želela kampirati. Kampov v okolici je kar nekaj, ampak so bili sredi julija precej zasedeni. Na koncu sva dobila prostor v kampu Olema Campground, ki je od mesta San Francisco oddaljen približno 60km. Zanj sva odštela veliko več, kot sva bila navajena odšteti za kamp, ampak na koncu še vedno precej manj, kot če bi spala v mestu v hostlu/hotelu (vse cene kampov, kjer sva prespala, sva zapisala tukaj). V tem kampu sva ostala zadnji dve noči najinega potovanja.

En večer pred obiskom mesta, sva naredila okviren plan, kam bi šla. Zjutraj sva imela rezerviran izlet na Alcatraz, popoldne in naslednji dan pa sta bila prosta za raziskovanje mesta.

Najin načrtovan plan je izgledal takole:

1. Twin Peaks

2. China Town

3. Pier 39

4. Alcatraz

5. Lombard street

6. Golden Gate

7. Fisherman's Wharf

8. Ferry Building

Realizacija je na koncu izgledala takole:

1. Pier 39

2. Alcatraz

3. Lombard Street

4. Golden Gate

5. Fisherman's Wharf

6. Ferry Bulding

7. Zgodovinski pomol

8. Oakland Bay Bridge

9. Rincon Park

Ni nama uspelo priti na Twin Peaks in jesti v China Townu. To dvoje je ostalo za naslednjič ;)


1. PIER 39

Pomol, kjer je ogromno nakupovalno središče z veliko restavracijami in kavarnami. Midva pa sva se tam ustavila predvsem zato, ker se ob njem sončijo morski levi. In res jih ne moreš zgrešiti, saj že od daleč slišiš njihove vzklike. Nama so bili super luštni in so lepo popestrili ogled mesta :)

Morski levi med sončenje

2. OTOK ALCATRAZ

To je bila najina edina postojanka, kjer sva vstopnico kupila v naprej in bila odločena, da zares greva. Na otok se štarta s pomola 33 (Pier 33) z ladjo. Vstopnice so poleti hitro razprodane, zato si jo je pametno kupiti v naprej (midva sva jih rezervirala maja, pa je bilo že takrat kar zasedeno). Vse informacije in cenik najdeš tukaj. Rezerviraš si določeno uro odhoda, potem pa na otoku lahko ostaneš dokler želiš in se nazaj vrneš z eno od ladij, ki vozijo do mesta. Midva sva za ogled porabila približno tri ure, nato pa se z ladjo odpeljala nazaj v mesto. Na otroku je organiziran voden ogled bivšega zapora in ostalih kompleksov. Vodenje poteka preko avdio posnetka, ki ga lahko vmes kadarkoli ustaviš in si prilagodiš hitrost ogleda.

Prihod na otok in v zapor

Na isti dan, kot sva bila midva na otoku, je bil tam tudi bivši zapornik William Baker. Sprva je bil zaprt v treh zaporih po ZDA, od koder je hotel pobegniti. Zaradi pobegov so ga leta 1957, pri 23 letih, premestili na Alcatraz. Tam je bil zaprt do leta 1960. V tem času se je naučil ogromno o podjetništvu in na koncu vodil uspešno finančno podjetje.

Bivši zapornik William Baker

Si je vredno ogledati Alcatraz? JE. Nama ni žal, da sva se odločila za to. Zvočni posnetek vodenja je res zelo dovršen in zanimiv, z vsemi efekti, ki so potrebni za čimbolj nazorno predstavo kako je izgledalo življenje v zaporu.

Notranjost zapora te presune

3. LOMBARD STREET

Najbolj vijugasta ulica na svetu in najbolj znana ulica v San Franciscu. Midva sva se po njej sprehodila peš, naslednji dan pa se še zapeljala z avtom. Ulica ima kar 27 stopinjski naklon in osem strmih ovinkov. Ugotovila sva, da jo je nemogoče slikati, če nimaš drona ali vstopa na balkon od katerega od stanovanj na ulici in da gremo turisti stanovalcem verjetno precej na živce, ker ne morejo parkirati na svoje dvorišču brez da bi med tem koga povozili.

Vijugasto cesto je nemogoče dobiti v objektiv

4. GOLDEN GATE

Ker sva imela prenočišče na drugi strani mosta, je bil Golden Gate ena od poti do mesta. Čez sva se peljala trikrat. Most se plača v eno smer, torej za vstop v mesto (8,20$), izstop pa je brezplačen. Ko sva se prvi dan zjutraj prvič peljala v mesto, sva komaj vedela, da se peljeva čez most. Megla je bila tako gosta in nizka, da nisva videla ničesar. Cel dan sva čakala, da se bo megla razkadila in bova ob pogledu na most uživala ob kozarcu piva. Pivo sva dobila, megla pa je vztrajala vse do večera. Zvečer sva se odpeljala nazaj proti kampu in se ustavila na razgledni točki. Nekaj razgleda nama je uspelo ujeti ob sončnem zahodu. Nisva se preveč sekirala, saj sva vedela, da bova šla naslednji dan spet v mesto. Vendar je bila naslednje jutro situacija še slabša. Odpeljala sva se na drugo razgledišče, ampak razgled je bil še slabši kot prejšnji večer.

Golden Gate zvečer

Golden Gate zjutraj

5. FISHERMAN'S WHARF

To je pomol 45 z okolico. Neskončno restavracij in street food kotičkov z morsko hrano, predvsem specialitetami iz rakovic.

6. ZGODOVINSKI POMOL

Pomol 45 ali zgodovinski pomol. Ob njem je privezana ladja SS Jeremiah O'Brien, ki je bila zgrajena med 2. svetovno vojno in je še vedno v plovnem stanju. Ladja je danes muzej. Zraven nje je ob pomolu zasidrana vojaška podmornica USS Pampanito (SS-383), prav tako iz druge svetovne vojne. Podmornica je obnovljena in spremenjena v muzej. Midva sva jih občudovala s kopnega, v muzej pa nisva šla.

Zraven teh dveh zgodovinskih atrakcij pa se nahaja mehanični muzej, v katerem so razstavljeni igralni avtomati, konzule in različne igre – VSE DELUJOČE! Midva sva se vanj zatekla pred vetrom, na koncu pa tam prebila kar kakšno uro. V avtomate vržeš kovanec in za en ali dva »quorter-ja« lahko odigraš katero od iger, tistih izpred skoraj sto let ali pa takšno, ki jih poznamo danes.

Podoživljanje otroštva :)

7. FERRY BUILDING

Glavni terminal za trajekte, ki plujejo po zalivu San Francisca. Midva sva se tam ustavila na kosilu. Garantirava, da ne boste ostali lačni, ker ponujajo res vse mogoče. Različno hrano iz celega sveta, ne manjka pa tudi sladic. Hrano si vzameš za sabo in jo poješ v enem od bližnjih parkov.


Najino zadnje kosilo v Ameriki, pred odhodom domov

8. OAKLAND BAY BRIDGE

Če nisva imela sreče z Golden gate, pa sva ob sprehodu po zalivu opazovala Oakland Bay Bridge. Povezuje San Francisco in Oakland in je eden najdaljših mostov v ZDA. Je zelo prometen, nama se je zdelo da celo bolj, kot Golden Gate.

9. RINCON PARK

Zraven Oakland Bay Bridge se nahaja majhen park, Rincon Park. Midva sva ga odkrila čisto po nesreči, ko sva se sprehajala proti Bay Bridgu. Na sredini ima velikanski lok s puščico, kar naj bi bila Kupidova puščica, ki predstavlja San Francisco kot romantično mesto. Zraven puščice je lepo urejena zelenica, ki jo lahko izkoristite za poležavanje ali malico.

Splošni vtis o San Franciscu? Nisva ravno ljubitelja mest, problem nama po navadi predstavlja tudi vožnja po mestnih obvoznicah in središčih, ampak tukaj s tem res nisva imela težav. Vozniki so bili mirni, tudi parkirišče sva z lahkoto našla čisto v centru. Po mestu sva se premikala peš in to nama je čisto ustrezalo. San Francisco je hribovito mesto, ulice so zelo strme in zato je pivo po pešačenju še boljšega okusa :). Nama je bilo mesto prijetno, varno, je pa res, da je precej elitno in drago. Mesto je zaradi svojih pisanih vrstnih hišk tudi zelo fotogenično in že sam sprehod po ulicah je lahko zabaven. Edina stvar, ki nama ni bila preveč všeč, poleg Golden Gate-a v megli, je bil konstanten veter, ki je kljub soncu dajal občutek mraza.

Prijetne hiške in noro strme ulice San Francisca

Ikonični tramvaji so še vedno v pogonu

Ni nama žal, da sva San Francisco prihranila za konec, saj je popolno mesto za chilliranje. Verjameva, da si je v San Franciscu možno ogledati še neskončno stvari in je dva dni za večino čisto premalo. Ampak nama je bilo za prvi vtis dovolj, naslednjič pa nadaljujeva z raziskovanjem.

Še zadnji pogled na mesto

 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.