• Lara

Rački ribniki - izlet v naravo

Tako kot verjetno vsi v zadnjem obdobju, se tudi midva odpraviva na kakšen izlet več po naši kokoški. In ker sva že malo naveličana domačega Udin Boršta in ostalih gorenjskih znamenitosti, kjer trenutno mrgoli ljudi, sva se v soboto odpravila proti Štajerski. Dan sva želela preživeti nekje na samem v naravi, kjer si bova lahko spekla kosilo, kot na potovanju. Če te zanima, kako in kaj kuhava na potovanju, si lahko prebereš tukaj.

Rački ribniki
Poti med Račkimi ribniki

Odločila sva se, da se ustaviva pri Račkih ribnikih. Rački ribniki so krajinski park, ki leži na zahodnem delu Dravskega polja, tik pod Pohorjem. Park je pokrit z mešanim gozdom in poln različnih živalskih vrst, ki ustvarjajo pestro zvočno kuliso (še posebej glasne so žabe :)).

Rački ribniki so dom ogromno žabam

Narejenih je ogromno gozdnih poti, ki se jih lahko prehodi peš ali pa prevozi s kolesom. Poti so nezahtevne in po ravnem in so primerne tudi za izlet z otroci, ob potkah pa so table za lažjo orientacijo. Paziti je potrebno le na to, da so tla močvirnata in zato nekje poti razmočene in blatne, kar zna predstavljati težavo kolesarjem.

Rački ribniki
Mali ribnik - Rački ribniki

Midva sva pri Malem ribniku zavila na eno od gozdnih potk in se nato utaborila malo naprej v gozdu, kjer sva si spekla kosilo.

Rački ribniki
Kosilo v gozdu - Rački ribniki

Nato sva se peš odpravila do Turnovskega ribnika in pohodila po okolici. Glede na to, da sva park obiskala na topel sončen sobotni dan, v parku nisva srečala skoraj nikogar.

Rački ribniki
Turnovski ribnik - Rački ribniki

Sicer pa se lahko sprehodite po poteh okoli Velikega in Malega ribnika, kar vam bo vzelo približno 1-1,5 ure, ogled Velikega in Malega ribniki, Turnovskih ribnikov, ribnikov pri Grajevniku in akumulacije Požeg pa traja približno od 3 do 4 ure.


V bližini se nahajata tudi grad Rače in botanični vrt Tal.


Naprej sva se odpeljala do Haloz. Ustavila sva se v vasi Gorca nad Podlehnikom, od koder se vidijo krasni razgledi na okoliške gričke, posute z vinogradi. V Gorci se nahaja viničarski muzej z etnografsko zbirko, ki je bil žal zaprt.


Pogledi na vinograde - Gorca, Haloze

Midva sva se odpeljala do »najinega« vinarja, kjer že nekaj časa kupujeva haloško belo vino. Za konec sva se ustavila še na pici v gostilni Majolka.

Haloze
Degustacija - Haloze

Pa še kratek video izleta:


 

Ostale izlete po Sloveniji najdeš tukaj.