• Lara

Primorsko zaledje - ideja za izlet

Konec junija sva sklenila, da skočiva na krajši izlet na Primorsko. Želela sva nekam, kjer bo narava, mir, dobra hrana in ob koncu dneva tudi prostor za najin šotor. Vse to sva našla v Mestni občini Koper.


SOCERB

Prva postojanka je bil kraj Socerb, ki je znan po svojem gradu. Midva sva ogled gradu izpustila, ker sva se najprej zapeljala do Svete jame. Parkirala sva v bližini in se skozi borov gozdič sprehodila do jame. Posebnost Svete jame je v tem, da je spremenjena v cerkev in kot taka edina v Sloveniji.

Sveta jama - Socerb

Legenda pravi, da naj bi v njej v 3. stoletju živel tržaški mučenec sv. Socerb. Jama je bila sicer zaprta, ampak naju je prevzela njena okolica. Pred jamo je majhen travnik z nekaj improviziranimi klopcami, okoli pa se razprostira dišeč borov gozd. Nekaj časa sva posedela na klopci, nato pa se vrnila do avta. V okolici je ogromno makadamskih poti, po katerih se bova nekoč peljala s svojim terencem in odkrivala nove kotičke. Ko sva se zbudila iz sanj, sva se odpeljala naprej.

Socerb - izlet Primorska

ČRNI KAL

Pot naju je vodila do Črnega Kala. Najprej sva se ustavila na razgledišču pri peskokopu, kjer se lepo vidi viadukt in avtocesta.

Razgled na viadukt - Črni Kal

Potem sva se odpravila v samo vasico in parkirala avto pri cerkvi. Malo sva se sprehodila okoli po ozkih, strmih ulicah. Malo naprej od cerkve se za vse navdušence plezanja nahaja tudi naravno plezališče. Nekaj časa sva še uživala v razgledu in se nato odpeljala do naslednjega kraja.

Črni Kal - izlet Primorska

HRASTOVLJE

Mimo nasadov oljk sva se po ovinkastih cestah zapeljala do Hrastovelj. Ta kraj sva oba nazadnje obiskala v osnovni šoli, ko smo si pogledali cerkev Sv. Trojice z vsem dobro znano fresko mrtvaškega plesa. Gre za taborsko cerkev iz 15. stoletja. Cerkev je v celoti odeta v freske, ki so najobsežnejši ohranjeni slikarski kompleks na Slovenskem. Cerkvico obdaja obzidje, kamor so se vaščani zatekali pred turškimi vpadi. Prijazna gospa nama je razkazala cerkev in razložila pomen fresk.

Taborska cerkev Svete Trojice - Hrastovlje

KOPER

Noro vroč dan si zasluži tudi obisk obale. Odločila sva se, da se zapeljeva do Kopra. Parkirala sva ob koprski promenadi in si v Sladoledarni privoščila sladoled in ga pojedla v senci s pogledom na morje. Naprej sva se sprehodila do kopališča, kjer sva naletela na še večjo gnečo kot prejšnja leta. To je bil razlog, da sva skok v morje izpustila in se počasi sprehodila po mestu. Popoldne se je prevešalo v večer in postajala sva vedno bolj lačna, zato je bil čas za najin zadnji postanek.

KUBED

Odpeljala sva se do vasice Kubed. Tam sva parkirala pri Osmici Jakomin, ki na svojem vrtu nudi tudi kampiranje in parkirišče za avtodome. Lepo urejeno, na vrtu rastejo figovci in oljke, ki dajejo senco, pogled pa se razprostira po primorskih gričkih.

Privoščila sva si večerjo z domačimi dobrotami in refoškom. Za predjed sva vzela narezek, za glavno jed pa pršut, cvrt v malvaziji in domačo joto. Osebje je zelo prijazno, hrana in vino dobro, cena pa dostopna.

Domač narezek - Osmica Jakomin, Kubed
Pršut, cvrt v malvaziji - Osmica Jakomin - Kubed

Prenočila sva, kot rečeno, za hišo na zelenici. Za vse, ki prenočijo, imajo urejene WC-je in tuše, vse čisto in novo. Poleg tega je na voljo tudi uporaba kuhinje in ležalniki. Midva sva se dogovorila, da zjutraj prideva na zajtrk. Pripravijo karkoli želite. Naročila sva omleto s slanino in jajca na oko. Zraven so postregli še kavo in čaj. Še en plus je ta, da sva nočitev z zajtrkom lahko plačala s turističnimi boni :)

Osmice nise odprte celo leto, zato se pred obiskom pozanimajte o delovnem času.

Kampiranje na osmici Jakomin - Kubed