• Gost

Potovanje po Novi Zelandiji in vrnitev domov v času pandemije - 1. del

Tokratni blog sta napisala Urška in Žiga, najina prijatelja, s katerima smo se v zadnjem letu videli bolj poredko. Razlog za to tiči v njuni selitvi na Novo Zelandijo. Tja sta se v zadnjem letu odpravila kar dvakrat – prvič spomladi 2019 za tri mesece in drugič jeseni 2019 za kar pol leta. Prav z njima bi morala letos prvomajske praznike preživeti na potepanju po Češki, kar nam je trenutna situacija onemogočila. Pandemija pa ni vplivala samo na naš prvomajski oddih, ampak tudi na njuno turbulentno vrnitev iz Nove Zelandije nazaj domov. Kaj vse se jima je dogajalo na potovanju in kakšna je bila njuna vrnitev domov izveš v blogu.

 
V sporočilu, ki sva ga prejela v aprilu 2018 je pisalo, da sta najini vizi odobreni. V srcih je vrelo veselje, saj sva se zavedala, da sva med stotimi srečneži, ki so prejeli vizo za Novo Zelandijo.

Vstop v državo je mogoč v roku leta dni od dneva potrditve vize, na Novi Zelandiji pa lahko nato, v osnovi, ostaneš 12 mesecev. Odločila sva se, da želiva najprej dokončati študijske obveznosti in se na »Aotearoo«, kot jo imenujejo Maori, odpraviti aprila naslednje leto.


V prvih tednih bivanja na Novi Zelandiji je urejanje dokumentacije potekalo zelo hitro in dokaj enostavno. Zaradi lažje mobilnosti in dobrih možnosti za kampiranje sva si na sejmu avtomobilov kupila avto z vso potrebno opremo za potovanje po deželi »dolgega belega oblaka«. Vgrajeno je imel celo posteljo, kar je na Novi Zelandiji zelo priljubljeno. Pokrajina naju je že po opravljenih prvih nekaj kilometrih preprosto očarala. Zeleno, ki te ljubim zeleno, številne ovce, ki se kot v jaslicah sprehajajo po gričih, govedo, nasadi kivijev, avokadov … ni besed, ki bi dovolj natančno in s pravšnjo mero občutij opisale pokrajino, ki sva jo občudovala.

Ovce na Novi Zelandiji
Pašniki ovc na Novi Zelandiji

Aprila se je na Novi Zelandiji poletje že prevešalo v jesen, ki je popotnikom dokaj pisana na roko, saj so v tem času na voljo številna dela v agrikulturi. Tudi midva sva si želela novih izkušenj, zato sva poprijela za delo in obirala kivije. Kljub temu, da je bilo omenjeno delo fizično naporno, imava nanj lepe spomine, predvsem zaradi številnih poznanstev in novih prijateljstev.

Nasad kivijev na Novi Zelandiji
Nasad kivijev

Po mesecu dela v nasadu kivijev sva se odpravila na potovanje po severnem otoku. Res je, da sva obiskala skoraj vse turistično najbolj opevane kraje, a morava priznati, da so nama najljubši tisti - bolj skriti in neraziskani kotički.

Potovanje Nova Zelandija, severni otrok
Potovanje po S otoku Nove Zelandije - Urška in Žiga

Narava naju je na vsakem koraku puščala brez besed. Pot naju je vodila vse od Taurange, vročih vrelcev v Rotorui, vulkanskega območja Tongariro z jezerom Taupo, svetlikajočih se insektov (ang. glow worm) v jamah Waitomo, polotoka Coromandel, do najbolj severne točke na severnem otoku, ki se imenuje Cape Reinga in Maorom predstavlja sveti kraj.

Coromandel Nova Zelandija
Polotok Coromandel, Nova Zelandija
Cape Reinga
Cape Reinga - najbolj severna točka severnega otoka Nove Zelandije

Kaj pa južni otok? Za raziskovanje tega dela nisva imela časa, saj sva se konec junija 2019 zaradi želje po čimprejšnjem zaključku študija vrnila nazaj v Slovenijo. Septembra sva zaključila vse obveznosti na fakulteti in se oktobra 2019, z željo po raziskovanju južnega otoka, ponovno vrnila v deželo »tam spodaj«.


Drugi obisk Nove Zelandije, se je sicer pričel z zasluženim oddihom na Tajskem, kjer nama je v dokaj kratkem času uspelo prepotovati dobršen del države. Po krajših počitnicah sva priletela na južni otok Nove Zelandije, in sicer v Christchurch. Povratek je bil za naju veliko lažji, saj sva dobro vedela, kako poteka vsa administracija, nakup avtomobila in iskanje dela. Ker sva po prvem potovanju avto prodala, sva ga zopet morala kupiti. Odločila sva se za nakup zelo podobnega avtomobila, ki vključuje vso opremo za kampiranje in ima vgrajeno posteljo. Zavoljo prijateljev, ki sva jih spoznala pred meseci, sva izvedela za dobro delo v Twizlu, kjer sva preživela naslednje tri mesece. Twizel se nahaja na zelo dobri lokaciji in ponuja številne možnosti za dnevne in večdnevne izlete. Ob prostih dnevih sva tako obiskala in se sprehajala ob vznožju najvišje gore Nove Zelandije, ki se imenuje Mt. Cook in številnih okoliških ledeniških jezerih, ki ponujajo mnoge aktivnosti.

Mt Cook Nova Zelandija
Mt. Cook, najvišja gora Nove Zelandije

V hotelu, kjer sva opravljala delo, smo bili že v začetku januarja 2020 deležni opozoril in določenih varnostnih ukrepov glede novega virusa, ki se je pojavil na Kitajskem, saj je večina gostov prihajala ravno iz omenjene države. Pri določenih delih smo začeli uporabljati rokavice, roke smo si razkuževali večkrat dnevno, nastalo situacijo pa smo, iskreno rečeno, bistveno resneje začeli obravnavati v februarju, ko je število gostov močno upadlo.

Potovanje Nova Zelandija, južni otok
Potovanje po J otoku Nove Zelandije - Urška in Žiga

Z delom sva v tem mesecu končala in se, kot sva načrtovala že v samem začetku, odpravila na dober mesec dolgo potovanje po južnem otoku. Iz Twizla sva se odpravila do obalnega mesteca Timaru, pingvinjega mesteca Oamaru, študijskega mesta Dunedin, polotoka Otago, najbolj južne točke na južnem otoku Slope point, dežele fjordov Milford Sound in aktivnosti polnega mesta Queenstown. Od tu sva pot nadaljevala proti zahodu mimo ledenika Franz Jozef, nato proti severu, do najbolj sončnega mesta na Novi Zelandiji, ki se imenuje Nelson, vse do čudovitega narodnega parka Abel Tasman. Ob poti sva v Blenheimu in njegovi okolici opazila, da gre za zelo vinorodno deželo. Ker sva velika ljubitelja vsega kar je povezano z vinom, sva si želela pridobiti nekaj izkušenj tudi s področja vinogradništva. Tako smo se marca, skupaj s prijatelji iz Twizla, tu zopet srečali in delali kot obiralci grozdja, vse dokler Nova Zelandija, zaradi novo nastalega virusa, ni sprejela zelo strogih ukrepov...

Slope Point, najbolj južna točka Nove Zelandije
Ledenik Franz Jozef, Nova Zelandija
Ledenik Franz Jozef, Nova Zelandija
Wanaka lake Jezero Wanaka
Jezero Wanaka, Nova Zelandija

Zgodba o povratku domov se nadaljuje v drugem delu :)