• Lara

Planina Zajamniki - ideja za izlet

Izleti po Sloveniji so lansko poletje postali noro priljubljeni. Z zapiranjem turističnih storitev pa so med bolj priljubljenimi postali izleti v naravo. Kar je super! :)


Slovenske naravne lepote so postale glavne izletniške destinacije. Nekatere bolj znane, druge manj in te so nama še posebej všeč. Destinacija, ki postaja na Gorenjskem vedno bolj priljubljena, je zagotovo Planina Zajamniki. Poimenovali bi jo lahko tudi Velika Planina v malem, saj prav tako postreže s planšarskimi kočami in čudovito naravo, le obiskovalcev je malo manj.

Na Planino Zajamniki sva se prvič odpravila lanskega septembra. Takrat sva se strinjala, da jo morava videti tudi v snegu. Zato sva jo drugič obiskala na zasnežen decembrski dan.

Obakrat je bilo najino izhodiščše Rudno polje na Pokljuki, kjer sva tudi parkirala avto (pri biatlonskem centru oziroma hotelu) . Za celodnevno parkirnino sva odštela 5€, pozimi pa je v to ceno všteta tudi ena karta za proge namenjene teku na smučeh.

Od parkirišča sva se odpravila mimo hotela in strelišča po isti poti, ki pelje do koče na Uskovnici (pozimi je to proga za tek na smučeh). Po nekaj minutah hoje sva zavila levo po poti navzdol. Kmalu se odpre pogled na pašnike, kjer se poleti pasejo krave, pozimi pa jih prekriva sneg.

Pot sva nadaljevala naravnost in nato pri tabli za Uskovnico zavila levo. Pot ni zahtevna, na nekaterih delih se rahlo vzpenja in nato zopet spušča. V eno smer sva hodila malo več kot 1 uro. Zasnežena pot čas hoje podaljša. Midva sva decembra potrebovala več kot 2 uri v eno smer. Nekateri deli poti so lepo shojeni (sploh prvi del poti, kjer pot vodi tudi na Uskovnico in do drugih planin), spet druge prekriva plast še neshojenega snega. Čeprav je na teh delih hoja bolj naporna, pa je utiranje poti po snegu pravi užitek. Nekaj pohodnikov, ki sva jih srečala, je imelo krplje, s čimer je v snežnih razmerah verjetno lažje hoditi. Ampak tudi navadni pohodni čevlji in gamaše zadostujejo.

Poleti se na planini najde veliko domačih dobrot, pozimi (sploh v času lock downa) pa malo manj. Razgled na krasne planšarske koče in okoliške gore je čudovit, ljudi pa ni prav veliko (oziroma veliko manj, kot na primer na Veliki Planini).

Na Planino Zajamnike se pride tudi z drugih strani, poleti je dosegljica celo z avtom. Ampak glede na to, da je pot iz Rudnega polja precej lahka, priporočava, da jo obiščete kar peš.

Midva se ne moreva odličiti ali je lepša v zeleni barvi ali pod snežno odejo. Vsekakor jo bova še obiskala.