• Lara

5 stvari, brez katerih ne greva kampirat + brezplačen seznam pakiranja

Vsakemu se je že zgodilo, da je pozabil spakirati kakšno stvar za kampiranje. Tudi nama, večkrat. Da so te situacije čim bolj redke, si vedno napiševa seznam pakiranja - checklist. Odločila sva se, da ga deliva tudi s tabo. Čaka te na koncu tega bloga in preneseš si ga lahko brezplačno. Da bo situacij, ko kaj nujnega ostane doma, čim manj :)


Sedaj pa pet stvari, brez katerih midva ne greva na pot.


1. ŠOTOR

Brez tega res ne gre, kajne? Zaenkrat se nama še ni zgodilo, da bi ga pozabila doma. Ko sva začela kampirat, sva si prvih nekajkrat šotor sposodila. Nato sva kupila prvi šotor, velik McKinley šotor za 5 oseb. Super, če greš za 14 dni na morje, ga prvi dan postaviš in zadnji dan pospraviš. Zelo je prostoren, dovolj visok, da v njem lahko stojiš, pa še velik predprostor ima, za skladiščenje krame. Ampak ker sva na tak način kampirala le enkrat, je velik prostoren šotor hitro postal breme. Celodnevni roadtripi, vsak večer postavljanje šotora in naslednje jutro pospravljanje – ugotovila sva, da morava za najin stil kampiranja poiskati nekaj manjšega. Želela sva šotor, ki se hitro postavi in pospravi, je odporen na močan veter, ima visok vodni stolpec, se lepo zloži, da ne zasede preveč prostora v avtu, ni preveč težak, če greva kampirat z ruzakom… Tako sva naletela na šotore znamke Robens in se odločila za model Lodge 3. Z nama je bil na roadtripu po Balkanu do Grčije in lansko leto po ZDA. Preizkušen v dežju, vetru, vročini, mrazu… zaenkrat sva z njim zelo zadovoljna :)


2. ŠOTORKA

Šotorka, šotorsko krilo, plahta - you name it. Najina ima mesto kar v avtu, da je vedno pri roki. Že nekaj let na potovanja ne nosiva mize in stolov, zato je to vlogo prevzela šotorka. Na njej jeva, počivava, kuhava, pokrijeva avto pred točo ali soncem, jo vzameva na plažo namesto ležalke ali pa se z njo pokrijeva, če naju zebe. Je nepremočljiva, tako da jo brez težav pogrneva po mokrih tleh in na njej sediva. Dolgo sva iskala tisto pravo in na koncu kupila tole.

3. KUHALNIK

Zelo rada kuhava, zato brez tega ne gre. Seveda nama je še bolj všeč, če lahko kaj spečeva na ognju, ampak to je bolj izjema kot pravilo. Kuhalnikov je na trgu malo morje. Midva tukaj nisva delala neke znanosti in sva gledala predvsem na ceno in funkcionalnost. Na koncu sva izbrala plinski kuhalnik Outwell. Ugodna cena in dovolj stabilen, da gor skuhaš kar koli želiš. Pomanjkljivost tega kuhalnika je v tem, da je precej težak in velik, tako da ni primeren za v nahrbtnik. To težavo sva rešila tako, da sva kupila manjši gorilnik Robens, ki se zloži na velikost nekaj centimetrov in se ga z lahkoto pospravi v žep.

4. PONEV

Tudi če nimaš ničesar drugega, je ponev a must. Na potovanju po navadi ne kuhava kosil, ampak si zvečer privoščiva večerjo z razgledom. Karkoli vržeš v ponev, bo na koncu izpadlo super. Naj bo to zrezek, zelenjava, ribe, jajce, slanina, lahko si spečeš kruh ali pico… Z najmanj kompliciranja do okusne večerje. Pa še pomivanja je manj, ker je na koncu umazana samo ponev. Pri izbiri ponve nisva komplicirala in izbrala malo večjo ponev z višjim robom. Lansko leto pa sva si v ZDA kupila litoželezno ponev in jo tudi uspešno pretovorila domov v Slovenijo. Več o najini kuhinji na potovanju si preberi tukaj.

5. SPREJ PROTI KOMARJEM

To je sicer stvar, ki jo največkrat pozabiva spakirat. Zelo rada kampirava ob jezerih, rekah ali na obali in zvečer pred šotorom uživava ob mrzlem pivu ali kozarcu vina. Precej popoln scenarij, kajne? Verjameva, da je vsem jasno, da ta scenarij za sabo potegne tudi roje komarjev. Ne glede na to, na katerem koncu sveta sva kampirala, je ta pojav enak. In zato najino večerno romanco hitro prekine »pripsanje« s sprejem in mahanje z rokami. Lahko pa omeniva, da sva bila najbolj popikana v Grčiji. In pa lansko leto v Yellowstonu, ko sva odšla na hajk in se do zob oborožila s solzivcem proti medvedom, na sprej proti komarjem pa pozabila.

Sprej proti komarjem, ki ga trenutno uporabljava

Da čim manj stvari ostane doma, si pomagava s seznamom pakiranja.

Prenesi si ga BREZPLAČNO

Kampiranje_seznam pakiranja
.pdf
Download PDF • 297KB
Prenesi si brezplačen seznam pakiranja
 

Ostale objave o kampiranju najdeš tukaj.