• Lara

Kako spraviti šotor na letalo?

Kot vemo, oprema za kampiranje zasede veliko prostora in je precej težka, tista zelo zložljiva in lahka pa precej draga. Torej, kako spakirati kamp opremo za na letalo? Če te zanima, kako sva se midva lotila tega projekta, beri dalje.


Najino preteklo potovanje je potekalo po zahodu ZDA. Pot sva si (kot vedno) zamislila kot kombinacijo roadtripa in kampiranja. Če greš na kampiranje z avtom od doma, se ti ni treba obremenjevati s težo prtljage. Vse že doma zložiš v avto in se odpelješ. Tudi to sicer zahteva določene organizacijske spretnosti, saj vsi vemo, da je prtljažnih hitro premajhen.


Midva sva v ZDA letela z letalsko družbo Swiss. Na voljo sva imela vsak 1x 23kg prtljage (kovček) in 1x 8kg ročne prtljage (ruzak). Jasno nama je bilo, da za skoraj 5 tednov, ne bova mogla spakirati v dva kovčka. Zato sva naredila malo raziskave, kako je s kamp opremo v ZDA. Je draga? Jo je težo dobiti? Se zelo razlikuje od naše tukaj? Ugotovila sva, da ima njihov supermarket Walmart na voljo poceni solidno kamp opremo, ki bo za naju več kot dovolj za 5 tednov kampiranja.


Torej, kaj sva spakirala v kovček doma in kaj sva kupila tam?

Kaj sva vzela s sabo na letalo:

- šotor (imava zelo lahek šotor, namenjen potovanjem – več o njem si preberi tukaj)

- spalna vreča (tanki, za do 15°C, kar sva kasneje ugotovila, da je premalo)

- šotorka/plahta za na tla (midva imava nepremočljivo šotorsko platno, ki ga uporabljava namesto stolov in mize)

- kozarci

- pribor (žlica, vilica, nož, kuhalnica)

- nož (žepni in malo večji žepni – oba uporabljava tudi namesto kuhinjskih nožov)

- naglavna svetilka

- cestni atlas ZDA

- stabi holder (originalno stubby holder/cooler, v katerega daš kozarec ali pločevinko, da ta obdrži temperaturo – super za poletne dni brez hladilnika)


Kaj sva kupila tam?:

- samonapihljive blazine

- spalke (debelejše, do 0°C)

- vzglavniki

- odeje/deke

- ponev

- lonec

- kuhalnik

- kladivo

- hladilna torba


Vso kamp opremo (razen spalk in samonapihljivih blazin), ki sva jo kupila v ZDA, sva kupila v Walmartu. Spalki sva kupila v Aldiju (njihov Hofer) in so se odlično obnesle, samonapihljive blazine pa sva kupila v Sportsman's warehouse. Stroški vse opreme skupaj so bili manjši kot dodaten kos prtljage.


Katere stvari sva pogrešala? Vsekakor visečo mrežo in kakšen stol. V ameriških kampih ima sicer vsaka parcela klopco in mizo, vendar bi nama sem in tja ustrezalo kaj bolj udobnega :)


Tako, opremo sva kupila in en mesec nama je odlično služila. Kaj pa na koncu potovanja narediti z vso to kramo, ki je ne moreš vzeti na letalo (cena za dodaten kos prtljage je precej visoka)? Precej preprosto je, če bi koga poznala in bi lahko stvari pustila tam. Midva sva vso opremo, ki sva jo kupila, pustila v zadnjem kampu. Upava, da je komu prišla prav.


Kako pa ti spakiraš kamp opremo za na potovanje z letalom? :)

 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.