• Lara

Načrtovanje potovanj v času pandemije

Trenutno smo se znašli v čudnem obdobju, v katerem nihče od nas preveč ne uživa. Vse skupaj je novo, vse skupaj je tuje, vse skupaj je malo strašno in nepredvidljivo. Vsi imamo ogromno vprašanj, na katere nam nihče ne zna in ne more odgovoriti. In to nas dela negotove in prestrašene, saj ne vemo kakšna bo naša prihodnost. Še dobro, da nama je februarja za las uspelo pobegniti na Malto in se vrniti še pred epidemijo v Italiji.


Še posebej nerodno je to za vse, ki potujemo. V začetku leta smo si naredili določene plane, sedaj pa ne vemo ali jih bomo lahko izpeljali ali pa najbolje da na vse kar lepo pozabimo. Ne vemo ali bomo lahko privarčevali denar, saj ne vemo kako bo s službo in posledično s plačilom. Ne vemo ali bomo imeli dovolj dni dopusta, da si bomo lahko privoščili določeno potovanje, ali pa nas časa delovno poletje?


Ali je načrtovanje potovanj v času pandemije sploh smiselno?

Polno vprašanj brez odgovorov, po drugi strani pa veliko časa za razmišljanje. Ali je smiselno ta čas, ki ga imamo trenutno na pretek, porabiti za načrtovanje potovanj? Midva sva mnenja, da BREZ DVOMA! Trenutna situacija ne bo trajala v nedogled, enkrat se bodo stvari zopet vrnile na ustaljene tirnice in spet bomo imeli možnost za odkrivanje vseh skritih kotičkov sveta, do takrat pa izkoristimo čas in potegnimo iz tega najboljše kar lahko.


Kako sva se tega lotila midva?

Kakšna dva ali tri tedne nazaj, ko je stvar postajala vedno bolj resna in so cene letalskih kart noro padale, sva bila že v nizkem štartu, da kupiva karto do Avstralije. K tej odločitvi naju je spodbudilo tudi dejstvo, da je vrednost avstralskega dolarja vztrajno padala in bi bilo zato potovanje še cenejše. Kmalu sva ugotovila, da ti poceni letalska karta prav nič ne pomaga, če so leti odpovedani. Tako sva idejo z Avstralijo opustila.

Kaj pa sedaj?

Jasno nama je postalo, da je situacija nepredvidljiva in da planiranje in nakup letalskih kart (pa naj bodo še tako poceni) ne pride v poštev. Vrnila sva se k prvotnemu planu, da se bova letos zopet podala na pot z avtom od doma. Tak način nama je najljubši in Evropa skriva ogromno kotičkov, kamor si želiva. Edini problem je, da je najin avto že malo utrujen in bi bilo idealno, če bi kupila kaj novejšega, predvsem pa je najina želja »terenc«, da bi lahko sem in tja tudi zavila s poti. Ampak te sanje bodo morale še malo počakati, tako da sva sklenila da še zadnjič na roadtrip vzameva najin stari avto, s katerim sva naredila že kar precej kilometrov po Evropi.


S tem načinom potovanja sva si zagotovila fleksibilnost, da lahko štartava, ko bo to pač možno. Ker bova seveda kampirala, ne rabiva delat nobenih rezervacij prenočišč. Še ena kljukica glede fleksibilnosti. Vse kar potrebujeva sedaj je destinacija oziroma smer potovanja. Odločila sva se, da jo letos mahneva proti Baltskim državam. Kje vse se bova potikala vmes še ne veva. Google maps je najin najljubši pripomoček za iskanje skritih kotičkov in preračunavanje kilometrov. Zapisujeva si kraje, kjer bi se na poti ustavila in nato vse skupaj poskušava spraviti v neko smiselno pot. Poleg tega pregledujeva še politiko divjega kampiranja v državah, ki jih bova prečkala. Na poti naju mikajo tudi države, ki niso v Evropski uniji in zato pregledujeva kako je z vizo, zavarovanjem avta v teh državah, kako je s kampiranjem - vsa morebitna birokracija torej, da kasneje ne bova presenečena. Bereva tudi potopise na blogih, veliko idej najdeva na Lonely planetu. Kakšno idejo pobereva tudi na Instagramu, če imava srečo, da je zraven označena lokacija.


Tako nekako poteka načrtovanje bodočih potovanj. Tudi tebi zaradi trenutne situacije ni treba obupati, ampak si za letos lahko izbereš neko potovanje, ki ne vključuje rezervacij in predplačil. In to je lahko potovanje z avtom do Ulan Bator-ja ali do Pule, ni važno. Važno je, da lahko načrt kadarkoli spremeniš in greš nekam drugam.

Pa še nekaj najinih idej za ugoden in fleksibilen roadtrip:

Eurotrip

Romunija in Bolgarija

Grčija


Kakšni pa so tvoji plani za takrat, ko bomo spet lahko hodili po svetu? :)