• Lara

Nacionalni parki v ZDA in najinih TOP 5

Združene države Amerike poleg svojih ogromnih mest slovijo tudi po narodnih (nacionalnih) parkih. Večina se jih nahaja na zahodu države, kamor sva se odpravila tudi midva (celoten potopis najdeš tukaj). ZDA vodijo strogo politiko varovanja narodnih parkov in tako ohranjajo pristnost in raznolikost živali in rastlin. Parki so na voljo za obiskovalce, vendar se mora vsak, ki vstopi v park, držati pravil. Vstop v parke je plačljiv, in sicer ima vsak park svojo ceno. Na voljo je letna karta za vse narodne parke v ZDA, ki stane 80$. Midva sva se odločila za nakup slednje, saj sva obiskala kar 13 narodnih parkov in s tem precej privarčevala. V vsakem parku se nahajajo kampi, v določenih tudi lodgi in manjši hoteli (npr. Grand Canyon, Zion, Yellowstone…). Vendar je opcija prenočitve v hotelih ali lodging precej draga, cene kampov pa se gibljejo med 15$ in 25$ na noč. Tako da je to poceni opcija prenočitve v samem parku, ki omogoča, da zjutraj čimprej lahko začneš raziskovati park. Vse pomembne informacije glede kampiranja v ZDA najdeš tukaj.

Canyonlands NP

ZAKAJ SVA SE ODLOČILA ZA OBISK NARODNIH PARKOV?

Amerika je ogromna in zato tudi zelo raznolika. Ker za parke zares lepo skrbijo, se jih splača obiskati in na ta način užiti raznoliko naravo, ki jo ponuja ameriška pokrajina. Vsak narodni park ima neko svojo zgodbo, niti dva nista enaka. Skozi parke vodijo ceste, po katerih se lahko zapelješ z avtom in ustavljaš na poljubnih razglednih točkah. Poleg tega imajo narejene tudi sprehajalne in pohodniške poti, če si želiš videti malo več, kot zgolj razglede z razgledišč. Med pohodi srečaš različne živali v svojem naravnem okolju, kar je za naju vedno velik plus. Poleg tega pa sva v potovanju po parkih videla tudi super priložnost za kampiranje.


V vsakem parku se nahajajo Visitor Centri (centri za obiskovalce), kjer dobiš vse potrebne informacije. Če te kaj zanima, ti z veseljem pomagajo, te usmerijo in svetujejo. V vstopu v park prejmeš zemljevid parka, ki ti pomaga pri orientaciji in izbiri ogledov in dejavnosti.

Nekateri večji parki imajo na voljo tudi poseben zemljevid pohodnih poti, ki so označene glede na težavnost, tako da si lahko izbereš pravo zase.


KATERE PARKE SVA OBISKALA?

Na najinem 33 dnevnem potovanju sva prepotovala 9 zveznih držav in obiskala 13 narodnih parkov:

1. Yosemite NP

2. Sequioa and Kings Canyon NP

3. Joshua Tree NP

4. Death Valley NP

5. Redwood NP in SP

6. Zion NP

7. Bryce Canyon NP

8. Canyonlands NP

9. Arches NP

10. Grand Canyon NP

11. Capitol Reef NP

12. Yellowstone NP

13. Glacier NP


NAJINIH TOP 5


1. JOSHUA TREE NATIONAL PARK

V Joshua Tree NP se nahaja v Kaliforniji in tja sprva nisva nameravala iti, ker nisva nikjer zasledila, da bi ga kdo zelo priporočal pa še precej na jugu se nahaja in nisva bila prepričana, če želiva narediti tak ovinek. Vendar sva bila vesela, da sva se odločila, da ga obiščeva. V park sva vstopila skozi vhod pri Yucca Valley. Pred parkom, v mestu Yucca, se nahaja tudi Walmat, tako da si tam lahko napolnite zaloge. V parku se nahaja kar nekaj kampov (Hidden Valley, Black Rock Campground, Indian Cove, Jumbo Rocks in Cottonwood Spring Campground na jugu parka), ostali kampi so bili zaradi previsokih temperatur zaprti (White Tank, Belle in Ryan) Odločila sva se, da šotor postaviva v Hidden Valley Campground. Kampi v Joshua Tree NP so bili precej prazni, tako da sva imela veliko možnosti za izbiro popolne parcele. Parcele so velike in z lepimi razgledi na čudovito pokrajino. Midva sva tukaj ostala samo en dan, kar nama je bilo premalo. Odločila sva se, da narediva nekaj manjših krožnih poti, in sicer sva se sprehodila po Hidden Valley, Baker Dam, Skull Rocks in Cactus Garden. Naslednje jutro sva se povzpela še na Ryan Mountain (1664m). Pokrajina je skalnata, vmes se najdejo grmički in drevesa joshua tree. Nama je bila zelo všeč in se bova še vrnila, naslednjič za kakšen dan več.

Hidden Valley Trail
Hidden Valley Trail

Drevo joshua tree

Plodovi joshua tree

Razgled izpred šotora

Cactus Garden

Vrh Ryan Mountain

2. GRAND CANYON NATIONAL PARK

Grand Canyon je bil must see. Nahaja se na severu Arizone ob kanjonu, ki ga je ustvarila reka Kolorado. Sprva sva bila malo v dvomih, če bo res tak kot ga opevajo, vendar je že prvi pogled nanj opravičil svoj sloves. Grand Canyon je res čudovit in ogromen. To veličino si je težko predstavljati, dokler ga ne vidiš v živo. Pa še takrat nama ni bilo čisto jasno, da je narava sposobna česa takšnega. Skratka, bila sva prevzeta. Bi pa tu izpostavila dve stvari. Prva je ta, da je park OGROMEN. Po njem vozijo štiri linije avtobusnega prevoza, ima trgovino, bolnišnico, restavracije, hotele, ogromno lodgov in celo železniško postajo. Vse to dela park zelo obljuden in turističen, zato nama obiskovanje razglednih točk ni bilo preveč pri srcu, saj se povsod gnete ljudi. Vendar sva problem rešila tako, da sva se odpravila najprej odpravila na polurno hojo po sprehajalni poti in vmes zavila na neobljudene kotičke, naslednji dan pa še na hike proti dnu Grand Canyona. Takoj, ko je dostopnost malo težja in do tja ne vodi asfaltirana potka, množice turistov izginejo. Druga stvar je ta, da je v Grand Canyonu le en kamp – Mather Campground – ki je noro zaseden in je zanj potrebna rezervacija. Midva sva dobila parcelo samo za eno noč, zato sva lahko naredila le en hike proti dnu kanjona. Naslednjič se bova zagotovo odpravila na daljši hike in prespala nekje nižje v Grand Canyonu. Tudi to je možno, vendar za tako vrsto prenočitve in pohoda potrebuješ dovoljenje, ki ga moraš pridobiti v naprej.

Pogled na Veliki Kanjon


V notranjost kanjona se lahko odpravite tudi na muli

Razgled na poti v notranjost kanjona

3. YELLOWSTONE NATIONAL PARK

Obiska Yellowstona sva se oba najbolj veselila. Yellowstone je najstarejši narodni park na svetu in se razprostira čez tri zvezne države: Wayoming, Montana in Idaho. V parku se poleg najbolj znanih gejzirjev in termalnih vrelcev, nahajajo tudi jezera, reke in slapovi. Zelo znan je tudi Grand Canyon of Yellowstone, ki res jemlje sapo. Tukaj sva ostala tri noči, kar se nama je zdelo veliko, ampak na koncu premalo. V park sva vstopila na jugu. Najprej sva si poiskala prostor v kampu. Izbrala sva kamp Lewis Lake, na jugu Yellowstona, ker deluje po principu »first come, first served«. Ta kamp je bil eden najinih ljubših, z velikimi parcelami in ob jezeru Lewis Lake. Ker sva v parku ostala samo tri dni, sva naredila prioritete, kaj si bova pogledala. Yellowstone je razdeljen na dva cestna kroga – južnega in severnega. Ker sva bila v top turistični sezoni (julija), sva sklenila, da se zapeljeva po južnem krogu in ustavljava tam, kjer ne bo preveč gneče. Najprej sva se ustavila pri West Thumbu, kjer se nahajajo termalni vrelci. Že takoj sva zavohala vonj po žveplu, ki naju je nato več ali manj spremljal naslednje tri dni. Naprej sva se odpeljala do največjega in najbolj znanega gejzirja – Old Faithful Geyser. Gejzir bruha na približno 90 minut. Nama je uspelo, da sva ga ujela ravno, ko je izbruhnil. Vendar je bila gneča ogromna, nebo pa oblačno, zato se ga je bolj malo videlo (prilagava slike :)).

Old Faithful Geyser

Realnost pri Old Faitful gejzirju

Naprej sva se odpravila še do ostalih gejzirjev in termalnih vrelcev. Na vzhodni strani spodnjega kroga Yellowstona se nahaja Hayden Valley, kjer se pasejo črede bizonov. To je bila ena boljših izkušenj. Poleg bizonov sva videla še jelene, srnjake in srne. Tudi tukaj sva se odločila, da se odpraviva na hike. Šla sva do Clear Lake-a po poti Wapitti Trail. Na poti nisva srečala skoraj nikogar, samo nekaj bizonov. Na tem pohodu sva se tudi izgubila v gozdu, ker je bila pot zelo slabo označena. V Yellowstonu je tudi ogromno medvedov, zato je biti sam sredi gozda kar malo strašljivo. Na koncu sva hodila kar nekaj ur, da sva prišla nazaj do avta. Te poti ne priporočava, priporočava jo samo do Clear Laka, do kamor je približno 20 minut hoje. Naprej je še nekaj termalnih vrelcev, ostalo pa je gozd brez oznak in se res hitro izgubiš. Vmes sva srečala še eno družino, ki se je prav tako izgubila in smo na koncu skupaj iskali pot nazaj.

Midway Geyser Basin


Jelen pri reki Yellowstone river

Mimoidoči bizon :)

Jezero Clearwater Lake

Izgubljena sredi Yellowstoneskega gozda :)

Grand Canyon of Yellowstone

5. GLACIER NATIONAL PARK

Glacier NP se nahaja v Montani, severni del pa že sega v Kanado. V parku sva ostala tri noči, in sicer sva bila nastanjena v kampu Apgar Campground zraven jezera McDonald. Skozi park vodi edina cesta Going-to-the-Sun Road, ki pelje čez prelaz Logan Pass. Na prelazu sva za sekundo videla medveda, ki je prečkal cesto, vendar so ga nato rangerji s slepimi naboji pregnali stran. Na poti na Logan Pass se vidi ledenik, oziroma njegovi ostanki. Na drugi strani prelaza je jezero St Mary, do kamor žal nisva šla. Žal nama je bilo predvsem zato, ker se na tisti strani parka radi pasejo losi, ki sva si jih želela videti. Pa drugič :) V parku je ogromno pohodniških poti, nekatere so tudi večdnevne, vendar zanje potrebuješ dovoljenje. Midva sva bila prepozna, da bi ga dobila, tako da sva si tukaj vzela malo »pavze« in uživala ob jezeru. Sposodila sva si kanu, kar je bila najina želja že celo potovanje, šele tukaj pa nama jo je uspelo uresničiti. Park ni prevej obljuden, oziroma se obiskovalci tako porazdelijo, da se najde veliko čudovitih kotičkov za uživanje.

Ostanek ledenikaS kanujem po jezeru McDonalds Lake

Še anekdota, ki se nama je zgodila v tem parku. Da sva si lahko zakurila ogenj sva morala drva nabrati. Američani imajo glede tega v narodnih parkih kar strogo politiko, saj je nabiranje lesa prepovedano. To sva vedela, zato sva drva nabrala en dan prej, v Fletheda narodnem gozdu in jih dala v prtljažnik. Ko sva naslednji dan prišla v Glacier park, sva si poiskala parcelo, postavila šotor in zložila drva ob ognjišče. Ker je bilo ognjišče polno pepela, je Boštjan poiskal park rangerja in prosil, če lahko počistijo, da bova zvečer lahko zakurila ogenj. Prijazni park ranger je dejal, da bodo stvar uredili. Midva sva nato odšla iz kampa raziskovat park. Čez nekaj ur sva se vrnila in opazila, da je ognjišče počiščeno. Poleg tega pa so izginila tudi najina drva. Na mizi naju je pričakal rumen list, kjer je bilo označeno, da sva kršila politiko nabiranja lesa v parku. Boštjan je šel takoj v akcijo za park rangerjem, da mu razloži situacijo. Gospod se je opravičil in nama zastonj prinesel zavoj drv. Boštjanu pa še vedno ni dalo miru, kam so njegova drva odšla. Šel se je sprehodit po gozdu okoli najine parcele (ki je bila precej velika) in takoj prepoznal dve veji. Ugotovila sva, da je park ranger najina drva razmetal po gozdu okoli najine parcele in jih s tem »vrnil« nazaj, čeprav sploh niso bila nabrana tukaj. Tako je Boštjan dvakrat nabiral ista drva za večerni ogenj.

Težko priborjen ogenj :)

5. REDWOOD NATIONAL AND STATE PARK

Redwood NP sva obiskala kot zadnjega na najini poti. Nahaja se na severu Kalifornije, ob oceanski obali. To je edini park, kjer je vstop brezplačen. Zaradi oceana je podnebje precej vlažno in pogosto megleno. Ker sva prišla nazaj v Kalifornijo, ki je bolj turistična kot na primer Montana in nisva imela rezerviranega kampa, sva se odpravila v Visitor center povprašat, če je še kaj prostega. Seveda ni bilo. Prijazni oskrbnik nama je povedal, da nama lahko izda brezplačno dovoljenje za backcountry camping – torej kampiranje, do koder ne moreš priti z avtom. Nama se ideja zdela fantastična, še bolj všeč pa nama je bilo dejstvo, da bo nočitev brezplačna :) Dobila sva dovoljenje in nato brez skrbi odšla raziskovati park. Skozi park vodi cesta in že sama vožnja po njej je nora. Naokoli so ogromna drevesa, gozd spominja na džunglo, vmes so manjši in večji potoki.

Odpravila sva se na približno uro in pol dolg pohod - Praire Creek Trail. Poti se vmes prepletajo, tako da na koncu nisva več vedla po kateri hodiva, ampak sva uživala v naravi okoli naju. Če želiš sprehod po Redwood-u, priporočava parkiranje pri Praire Creek Visitor centru. Od tam vodi ogromno različno dolgih poti na vse konce, tako da vsak najde nekaj zase.Med potjo sva naletela tudi na znameniti Big Tree-a. Vendar je bilo velikih dreves povsod polno, iz česar so se pošalili tudi oskrbniki Redwooda, s spodnjo tablo.


Popoldne sva se odpravila do parkirišča, od koder sva nadaljevala pot do kampa. V ruzak sva nabasala najnujnejše in se natovorjena odpravila na pot. Kampirala sva v Flint Ridge Campground. Dejansko je bilo do kampa 10 minut hoje, precej manj kot nama je napovedal oskrbnik v visitor centru. Postavila sva šotor, nabrala drva in uživala zadnji dan divjine, saj naju je nato čakalo še dva dni San Francisca.

Backcountry Camping - midva zjutraj, ko sva se zaspana odpravljala nazaj do avta :)

Ostale bloge o potovanju po ZDA najdeš tukaj :)

 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Pusti nama komenar ali pa nama piši na podplahto@gmail.com.