• Lara

Malta – 5 dejstev za lažje potovanje

V februarju sva se odpravila na mini potovanje na Malto. To je bil moj drugi obisk Malte in zbrala sem pet uporabnih dejstev, da bo potovanje po tej majhni otoški državici še lažje.


1. VOŽNJA PO LEVI

Malta je vse do leta 1964 spadala pod Združeno kraljestvo, zato se tam najde veliko ostankov britanske kulture. Ena od takih stvari je tudi vožnja po levi strani ceste. To je bil eden od razlogov, da midva nisva najela avtomobila, ampak sva otok raje raziskovala z javnim prevozom.

Promet v Victorii, glavnem mestu na otoku Gozo

2. POMAHAJ AVTOBUSU

Kot omenjeno, sva se prevažala z javnim prevozom, kar na Malti pomeni z avtobusi. Avtobusne postaje so razporejene po vsem otoku in zato je dostopnost z javnim prevozom zelo dobra. Problem pa nastane, ko čakaš avtobus na avtobusni postaji in ko končno pripelje, se ne ustavi, ampak pelje dalje. Če želiš na avtobus, moraš vozniku nujno pomahati, drugače se bo peljal mimo.

Avtobusna postaja

3. VSE POTI VODIJO V VALLETTO

Valletta je glavno mesto Malte in ima največjo avtobusno postajo v državi, od koder se lahko odpelješ na vse konce in kraje otoka. Dobro je vedeti, da vse številke avtobusov do 100, peljejo iz ali pa v Valletto. Tudi, če si na drugem koncu Malte, če se usedeš na avtobus s številko do 100, bo končna postaja Valletta.

Zemljevid vseh linij javnega prevoza na Malti

4. VOŽNJA Z AVTOBUSOM JE DOŽIVETJE

Khm, prav posebno doživetje, polno adrenalina. Ne vem, ali so Maltežani dobri ali slabi vozniki, predvsem so precej temperamentni. Ceste so ponekod zelo ozke in strme, kar pa nikogar ne ustavi. Predpisi redko držijo, večinoma se zmenijo s hupo ali pa kar odprejo okno vozila in s kričanjem povejo svoje. Tako nekako deluje promet. Čudno, ampak nisva videla niti ene prometne nesreče. Vožnja z avtobusom zna biti kar naporna, sploh če ne dobiš sedeža. Mišice na rokah in nogah se do končne postaje precej utrdijo. Poleg tega je potovanje z avtobusom bolj počasno, saj lahko avtobus za razdaljo, ki jo z avtom prevozimo v 10 minutah, porabi tudi 40 minut. Tudi zamujanje avtobusov ni nič nenavadnega, sploh na bolj odročnih postajah. Za lažjo orientacijo priporočava aplikacijo tallinja.


5. SPORAZUMEVANJE V MALTEŠČINI

Uradni jezik na Malti je malteščina, ki spada v družino semitskih jezikov in zveni kot mešanica arabščine, italijanščine, hebrejščine in angleščine. Ampak brez skrbi, zaradi dolge dobe angleške nadvlade, večina Maltežanov tekoče govori angleško, tako da s sporazumevanjem ne bo težav. Ko sva sedela na trgu v mestu Rabat, je zraven naju sedela skupina starejših gospodov ob jutranji kavi. Pogovor je bil malo v malteščini in malo v angleščini. Torej sta oba jezika v uporabi.

Gospodje med pogovorm na glavnem trgu v Rabatu
 

Imaš tudi ti kakšno zanimivo ugotovitev o Malti? Deli jo v komentar! :)