• Lara

Leto 2020, hvala in adijo

Leto 2020. Leto, ko sva planirala še zadnji roadtrip z najinim 10 let starim Renault Modusom. Leto, ko bi se moralo za oba končati študentsko življenje in bi še zadnjič v življenju izkoristila počitnice. Leto, ko bi morala, sedaj že tradicionalno, vikend v avgustu preživeti na festivalu trubačev v Guči. Leto, ko sva načrtovala, da bova vsaj ¼ leta spala v šotoru. Realnost? Leto, polno izgub in leto, od katerega sva se največ naučila.


V leto 2020 sva zakorakala z grenkim priokusom. Prvič v življenju sva se od blizu srečala s hudo boleznijo v družini. Vedela sva, da je zadeva resna in da bo leto 2020 nepredvidljivo, ampak vsi skupaj smo želeli kar se da polno živeti in ostati optimistični. Načrtovati sva nehala že takrat. Kljub negotovosti, negativnim mislim in slabim novicam, sva skušala ohraniti pozitivo, čeprav je bilo to na trenutke nemogoče.


Februarja sva skočila na Malto. To je bila ena najboljših odločitev, saj sva oba potrebovala odklop in spremembo okolja. Poleg tega je pobeg v nekoliko toplejše kraje vedno dobra ideja. Na Malti sva preživela en super teden in se konec februarja za las vrnila domov, preden se je letalski promet začel zapirati. Če bi vedela, kaj nas čaka, bi na Malti ostala cel mesec.

Azure window, Malta
Otok Gozo, Malta

Prišel je marec, ki nam je prinesel karanteno. Boštjan je lahko delal od doma, jaz pa sem za nekaj časa ostala brez dela. Ampak to ni bilo tako hudo, kot pa dejstvo, da nisem smela obiskati svoje družine. In tako smo tudi moj rojstni dan, aprila, preživeli vsak v svojem domu, preko videoklica. Poleg mene je v aprilu prvi rojstni dan praznoval tudi tale blog. Iz dolgčasa sva posnela tale video.

V maju sva bila dogovorjena za potopisno predavanje, ampak smo ga na koncu morali odpovedati. Namesto tega sva tisti vikend izkoristila za izlet v naravo na Račke ribnike in Haloze.

Rački Ribniki, Štajerska
Rački ribniki, Štajerska

Bližalo se je poletje, ukrepi so se počasi začeli sproščati in v upanju, da bomo mogoče zopet lahko potovali, sva tudi midva začela s pregledovanjem možnosti, kam bi lahko šla. V načrtu sva imela kakšen vikend izlet, ne prav daleč od doma. Uspelo nama je skočiti na Primorsko, se z raftom zapeljati po reki Kolpi, nekajkrat sva bila na vikendu na Dolenjskem, kjer sva se vedno ustavila v Kostanjevici, drugače pa sva poletje preživljala v naravi, v okolici doma.

Črni kal, Primorska
Črni kal, Primorska

V avgustu je prišel najtežji trenutek. Poslovili smo se od mojega atija, ki je izgubil bitko z rakom. Dokler ne izgubiš nekoga tako dragocenega, se niti ne zavedaš, kaj imaš. Zadnji meseci so nas fizično, predvsem pa psihično izčrpali, zato smo se družinsko odpravili na morje, nato pa še en vikend preživeli ob Kolpi. Vse skupaj bolj na silo, pač, samo toliko da smo nekam šli. Ko pogledam za nazaj, vem, da je bila to prava odločitev.

S kanujem po reki Kolpi

Prišel je september, kar je pomenilo konec počitnic za naju, saj oba delava v šolstvu. Plan, da bova jesenske počitnice preživela v Omanu, je bil že dolgo pozabljen, računala sva na vsaj kakšen izlet v Italijo, ampak na koncu sva, kot vsi ostali, ostala doma. Ogromno časa sva preživela v naravi v bližnjem gozdu. Jesen letos je bila res noro lepa.

Prelepa jesen v Udin Borštu, okolica Kranja

V začetku decembra sva imela potopisno predavanje, kjer smo virtualno odpotovali v nama zelo ljubo Avstralijo. Za vikend pa sva poiskala zimsko pravljico na Pokljuki.


Kljub zares težkemu letu, pa nama volje in ciljev ni zmanjkalo. To leto nama je ogromno vzelo, ampak bodimo realni, tudi ogromno dalo. Predvsem volje in optimizma, pa naj se sliši še tako neverjetno. Zaradi osebnih stisk se niti nisva preveč ukvarjala s celotno epidemijo, oziroma nama ni toliko prišla do živega. Naučila sva se, da je treba izkoristit vsak trenutek s svojimi bližnjimi in čim bolj uživati življenje. In v tem duhu verjameva, da bo leto 2021 drugačno. Mogoče se na videz ne bo veliko spremenilo, ampak za naju bo drugačno. Boljše. Razburljivo. Nepozabno. Ne glede na to, kaj nam bo novo leto prineslo, bova uživala v majhnih stvareh in kar se da sledila svojim sanjam. Tudi iz najtežjih situacij vedno lahko potegnemo nekaj dobrega in poučnega, pa čeprav se v tistem trenutku to zdi popolnoma nemogoče.

Poleti pa naju čaka potovanje, na katerega nikoli nisva mislila, da bova šla, ampak saj veste, zarečenega kruha... :D


Želiva ti eno super, drugačno, dogodivščin polno novo leto.

2021, bring it on!