• Lara

Kras(na) Goriška Brda – enodnevni izlet

Ker nam je zadnji dan počitnic postregel s tako lepim sončnim vremenom, ga je bilo treba izkoristiti za izlet. Tokrat sem nedeljo preživela brez Boštjana, v družbi prijateljic. Vedno, ko ima katera od nas rojstni dan, jo namesto klasičnega darila odpeljemo na izlet. Tokrat je bila na vrsti Tjaša. Ker še nobena od nas ni bila v Goriških Brdih, smo se odločile, da bo prav to naša tokratna destinacija. Vmes pa se ustavimo še na Krasu.

Naša prva postojanka je bila kraška vasica Štanjel. Naselje leži na griču in pogled nanj nas očara že, ko se mu približujemo po cesti. Me smo se najprej odločile za sprehod po Štanjelu. Mestece skriva veliko ljubkih detajlov z ozkimi ulicami in kamnitimi stavbami. Možnost boste imeli pokramljati z domačini ter poskusiti pršut in vino.

Ustavile smo se v okrepčevalnici Grajžarjeva Marenda, kjer smo se ustavile na kavi. Lastnik nas je pogostil z domači pršutom, ki je bil res zelo okusen. Pršut vam tudi narežejo in zavijejo za domov.

Ogledale smo si še znameniti Ferrarijeve vrt, ki je zgrajen po načrtu arhitekta Maksa Fabianija. Vhod na vrt vodi skozi stražni stolp. Zraven stolpa se nahaja Čebelarstvo Švagelj, kjer lahko kupite domač med. Med znamenitosti Štanjela spadata še grad in cerkev sv. Danijela.


Pot smo nadaljevale proti Goriškim Brdom. Najprej smo se ustavile pri razglednem stolpu Gonjače. Stolp je visok 23m in do vrha vodi 144 stopnic. S stolpa se odpre veličasten razgled na Brda. Na vrhu so nas obletavale čebelice.


Naša naslednja postaja je bilo naselje Šmartno. Na ulicah lahko kupite domače izdelke ali pa se okrepčate v eni od oštarij. Ogledale smo si Briško hišo, v kateri lahko življenje v Brdih. Poleg tega Šmartno ponuja tudi ogled Hiše kulture, ki je namenjen kulturnemu dogajanju (likovne, fotografske razstave, koncerti, delavnice, predavanja).


Odpeljale smo se protu gradu Dobrovo. Grad je bil zgrajen v prvi polovici 17. stoletja in je bil last grofov Colloredo. Danes je grad pod upravo Goriškega muzeja in je namenjen muzejski in galerijski dejavnosti. Me smo ogled muzeja izpustile, saj že grajsko dvorišče ponuja krasen razgled na vinograde in okoliške griče.Naslednja postaja je bila Vila Vipolže. Vila Vipolže se nahaja v vzhodnem delu vasi in predstavlja starejšega od dveh dvorcev v vasi. Danes se v enem delu vile nahaja muzej, en del je namenjen vinoteki s hrano, nekatere sobane se oddajajo za poroke ali druge dogodke, v enem delu pa še vedno stanujejo ljudje.

Zraven vile si lahko ogledate 500 - 600 let stare ciprese.


Zadnja postaja je bil naravni spomenik Krčnik, kjer se nahaja soteska s koriti in naravnim mostom. Ob koritih vodi gozdna potka. Očitno smo prišle v sušno obdobje, saj je bilo vode zelo malo.

Izlet smo zaključile v Novi Gorici, kjer smo se ustavile v kavarni Dolce Vita, ki ponuja najrazličnejše okusne sladice, nato pa pot nadaljevale nazaj na Gorenjsko.


Goriška Brda ponujajo tudi pestro ponudbo vin in so posejana z vinskimi kletmi in vinogradi. Me smo imele to nesrečo, da nismo našle nobene, ki bi bila odprta. Klet Brda je ob nedeljah zaprta, prav tako klet Simčič. Ustavile smo se še v restavraciji in vinoteki Gredič, ki je ob nedeljah sicer odprta, vendar so imeli včeraj zasebni dogodek. Tako, da nas degustacija še čaka in se bomo v Goriška Brda s tem namenom še vrnile.