• Lara

Kostanjevica na Krki – ideja za izlet na Dolenjsko

Čeprav prihajava z Gorenjske, je Kostanjevica na Krki najin najljubši kraj v Sloveniji. Tja se odpraviva večkrat na leto, v vseh letnih časih.

Kostanjevica na Krki
Pogled na Kostanjevico iz parka

Najboljši del Kostanjevice na Krki je ta, da se osrednji del nahaja na umetnem otoku. Že sam sprehod skozi ta del mesta je čudovit, saj so vse hiše obnovljene v istem slogu, poleg tega je povsod polno mostov, mostičkov in privezanih čolnov, kar dela mestece noro fotogenično. Na sredini se nahaja park, kjer se rada ustaviva v vsakem letnem času.

Kostanjevica na Krki mesto
Ulica skozi Kostanjevico na Krki
Reka Krka, Kostanjevica na Krki
Reka Krka

Najina najljubša aktivnost je vožnja s čolnom po reki Krki. Reka Krka je počasna in zelo primerna za uživanje na čolnu, kanuju, kajaku... Nič hudega, če nimate svojega plovila. V gostilni Štraus si lahko poleti izposodite čoln, sup ali katero drugo stvar za raziskovanje Kostanjevice po reki Krki.

Čoln, rekla krka, Kostanjevica na Krki
S čolnom po Krki

Od gostilne Štraus se čez most na desni strani nahaja postajališče za avtodome, odbojkarsko igrišče in travnik z manjšim gozdičkom. Tukaj se nahaja tudi kostanjeviško kopališče. Če reka Krka ni preveč visoka, je tukaj to idealen prostor za kopanje in piknik. Ta del je primeren tudi za družine z otroci, ker je veliko naravne sence, na plaži so kamenčki, reka pa ni preveč globoka.

reka Krka, Kostanjevica na Krki
Mirna reka Krka

Kostanjevica ponuja kar nekaj picerij in gostiln. Midva sva do sedaj jedla v dveh. Če se vam zalušta pica, priporočava picerijo Otok. Druga ideja pa je gostilna Žolnir. Lahko pa si hrano vzamete tudi za sabo in pojeste v senci parku ali pa pri kostanjeviškem kopališču ;)

Kostanjeviški park jeseni

Poleg vsega, kar ponuja kostanjeviški otok, pa se lahko zapeljete tudi do galerije Božidarja Jakca, ki jo najdete v prenovljenem cestercijanskem samostanu. Katere zbirke ponujajo na ogled, si poglejte tukaj.

Če so vam ljubše naravne znamenitosti, se lahko zapeljete do Kostanjeviške jame ali pa Krakovskega gozda.


V okolici Kostanjevice se razprostirajo Gorjanci, ki ponujajo čudovite razglede. Čez Gorjance pelje ogromno vinskih cest, nama najbolj znana je vinska cesta na Bočje, ki se začne v vasi Žabjek. Po cesti se lahko zapeljete z avtom, kolesom ali pa se odpravite peš. Spremljali vas bodo vinogradi in razgledi na Krško polje in sosednje griče, vmes pa lahko garantirava, da boste za pokušino dobili kozarček dolenjskega cvička ali modre frankije ;)

Vinska cesta Gorjanci
Vinska cesta čez Gorjance
Razgledi na sosednje gričke
 

Ostale izlete po Sloveniji najdeš tukaj.