• Boštjan

Koliko stane vožnja po evropskih cestah?

Pred potovanjem vsak izmed nas rad opravi izračun potnih stroškov. Z nekaj potovanji po Evropi sva se dobro spoznala tudi s cestninami in cenami goriva, ki jih bova tukaj delila s tabo.

Kako je s cestninami? V Nemčiji, Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem cestnin za osebna vozila ni. Vožnja po avtocesti je brezplačna, izjemoma se plača vožnja skozi daljši predor in trajektni prevozi. Kar nekaj evropskih držav, vključno s Slovenijo, ima vinjete. To so Češka, Slovaška, Avstrija, Madžarska, Švica, Romunija in Bolgarija. Nekatere vinjete je možno kupiti preko spleta, večino pa se jih kupi na bencinski postaji pred vstopom v državo. Ostale evropske države imajo sistem pobiranja cestnin na cestninskih postajah na avtocestah. Med dražje spada Italija (vožnja do letališča v Benetkah stane v eno smer 9€ - 11€, odvisno od poti). Dražje cestnine imajo tudi Hrvaška, Grčija in Francija. V Grčiji se cestninske postaje nahajajo skoraj na vsakih 15 minut vožnje. Nekoliko cenejši državi sta na primer Srbija in Severna Makedonija.

Greece roadtrip

Kako je s cenami goriva? Prvo pravilo pri potovanju po Evropi je to, da gorivo točimo samo na bencinskih postajah izven avtocest. Cene bencina na avtocestnih počivališčih so lahko tudi za 50c dražje od tistih, ki se nahajajo nekaj kilometrov stran. To velja predvsem za Avstrijo, Nemčijo in Italijo. Sicer pa ima večino Evropskih držav prosto določanje cene goriv, kar pomeni, da so na avtocestah vedno višje cene. Trenutno najdražje gorivo imajo na Nizozemskem, sledijo pa Norveška, Islandija, Portugalska, Grčija in Italija. Vse te države imajo cene bencina (95) nad 1,6€, dizel je nekoliko cenejši. Med najbolj ugodne spadajo Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Severna Makedonija in Romunija, kjer cena bencina ne preseže 1,2€. Pred potovanjem si poglejte še najnovejši cenik goriva po Evropi, saj se ta vseskozi spreminja.


Kako izračunamo potne stroške? Midva uporabljava zelo preprost sistem računanja stroškov. Vključuje načrtovano število prevoženih kilometrov, povprečna poraba goriva avtomobila in cena cestnin v državi, kjer bomo vozili. Enačba izgleda nekako takole:

Takole je izgledal najin izračun za potovanje po Romuniji in Bolgariji:

Kje dobim podrobnejše informacije? Za konec vam prilagava še seznam spletnih strani, kjer izveste vse o cenah goriva in cestnin po Evropi.

- Cestnine

- Cene goriv po Evropi

- Nakup vinjete Romunija

- Nakup vinjete Bolgarija 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.