• Lara

Koga sva srečala na potovanju po Avstraliji?

Na potovanju na naju največji vtis pusti narava. Drevesa, pisani kamni, puščava, jezera, reke… vsaka stvar naju lahko očara. Zato tudi raje raziskujeva naravo, kot pa se zadržujeva v mestih. Najboljša stvar od vsega pa je, da v naravi srečava veliko različnih prebivalcev.


Malo za šalo, malo zares, poleg kamnitih prostranosti in rastlinja, nama je najbolj pri srcu, če srečava kakšno žival. Do sedaj se je na vseh potovanjih zvrstilo kar nekaj različnih živalskih vrst, ki sva jih spoznala pobližje. Kadar načrtujeva potovanje, si poleg vseh naravnih in kulturnih znamenitosti pogledava tudi, kakšen je tam živalski svet. V tem blogu bova pisala o živalih, s katerimi sva se srečala, ko sva potovala po Avstraliji. Na tem potovanju sva do sedaj videla največ živalskega sveta. Mogoče naju je tudi najbolj impresioniral, saj teh živalskih vrst ne najdeš nikjer drugje na svetu (razen v živalskem vrtu). Ker sva kampirala in potovala po manj obljudenih krajih, je spremstvo različnih živali postalo najin vsakdan.

Hop, hop, hop!

Takoj, ko sva stopila z letala, sva začela oprezati za znamenitimi vrečarji - kenguruji. Seveda jih v centru Melbourna ni bilo. Sva pa prve videla že čez nekaj dni, ko sva kampirala ob reki Glenelg River. Sprva sva bila previdna, saj o kengurujih kroži stereotip, da so napadalni. Vendar sva hitro spoznala, da so precej plašni in s tem bojazni o nevarnosti ni bilo več. Skakali so okoli in se pasli, če si se preveč približal, pa so zbežali. Od tega dne naprej so naju kenguruji obkrožali skozi celotno potovanje.

Kenguru

Obstaja ogromno vrst kengurujev, nekateri so manjši, drugi večji, rjavi, rdečkasti, sivi,… Videla sva res veliko različnih. Vrsta kengurujev, ki jo poznava in je bolj razširjana so wallabyji. Tudi teh obstaja več vrst. Mi smo jih veliko srečali, ko smo kampirali v Coolendelu.

Wallaby


Zaspanka na evkaliptusu

Poleg kengurujev sva si zelo želela videti tudi koalo. Te so bolj skrite, saj večino dneva prespijo in se po navadi nahajajo na evkaliptusovih drevesih. Evkaliptus koali ne služi samo kot postelja, ampak tudi kot hrana. Tudi na to gospodično nisva čakala dolgo, prvo sva srečala kar sredi ceste Great ocean road. Koale so zelo počasne in tudi ta ni bila izjema. Najprej nas je samo gledala in se ni želela premaknit, nato pa je počasi odkorakala v gozd. Naslednji dan smo videli še eno koalo, ki je spala visoko na drevesu. In do konca potovanja nobene več.

Koala na Great ocean roadu


Sosed pri večerji

Ko smo prenočevali v kampu Arlie's Beach na vzhodni obali Avstralije, smo si tako kot vsak večer skuhali večerjo. Na žaru smo spekli meso in si pripravili priloge. Ko smo začeli jest, se nam je, kar v kampu na terasi, pridružil oposum. Ta majhen glodalec je precej srčkan in seveda nismo imeli nič proti, da je zraven. Ko pa je želel hrano in mu je nismo dali, je mene ugriznil v prst na nogi. Tako nismo imeli izbire, kot da mu damo nekaj koščkov kruha. Dokler je hrano dobival je bil prijateljski, v trenutku, ko nam je kruha zmanjkalo, pa je zopet začel gristi.


Budilka s smehom

Vsako jutro smo imeli prav posebno budnico. V krošnjah dreves nad šotorom je ždela ptica kukabara, ki so oglaša na način, kot bi se smejala. Ne glede na to, kje v Avstraliji smo prenočili, skoraj vsako jutro nas je prebudila enaka budilka. Za predstavo, kako se oglaša, si poglej spodnji video.Kukabara nad najinim šotorom

Prijatelj pav in obiskovalec vombat

Med kampiranjem v Coolendelu, kjer so se okoli nas pasli wallabyji, se jim je pridružil tudi pav. Tam smo kampirali sva dni in ta pav je bil z nami ves čas. Zjutraj se je sprehajal pred našimi šotori in čakal, da se prebudimo, zvečer pa z nami plesal okoli ognja.Proti večeru, ko se je stemnilo, pa smo morali paziti, da se nismo spotaknili čez vombata. Vombat na pogled spominja na majhnega medvedka, vendar v resnici spada med vrečarje in je v tesnem sorodstvu s koalami. Nama je bil zelo simpatičen in sva se z enim kar spoprijateljila.Mestni prebivalci

V mestih sicer ni bilo veliko živali, edini dve živali, ki smo jih srečali v mestu, sta bili črni labod in pingvin. Oboje smo videli v Melbournu na mestni plaži St. Kilda Beach. Črni labodi so se namakali v morju, pingvini pa so se skrivali med skalami na pomolu.
Tele živalce lahko uvrstimo med bolj prijetne na najini poti. Kot pa je znano, je Avstralija tudi dežela z največ strupenimi vrstami živih bitij. O tem pa bo sledila posebna objava na blogu – spremljaj naju, da ne zamudiš :)


Če te je zamikalo, da bi kar takoj splaniral/a potovanje po Avstraliji ali pa bi rad/a prebrala še kaj z najine poti po deželi tam spodaj, potem klikni semle.


 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.