• Boštjan

Kampiranje po ZDA

ZDA so odlična lokacija za vse, ki potujemo s šotorom in splošno radi kampiramo. Na najinem potovanju sva, z izjemo prve noči, spala samo v šotoru. Kampirala sva na 24 različnih destinacijah, zato sva imela priložnost izkusiti več različno urejenih kampov in lokacij, ki so temu namenjene.

Kampiranje v Joshua Tree NP

Najprej nekaj splošnega o kampiranju v ZDA. Američani imajo pri preživljanju časa v naravi radi stvari, ki jih v Evropi ne poznamo ali pa so prepovedane, kampi pa so urejeni malo drugače kot pri nas. Tako je ob vsaki parceli v vsakem kampu urejeno ognjišče, kurjenje pa je vselej dovoljeno, ne glede na vremenske pogoje (kurijo tudi ob sušah in visokih temperaturah). K temu spada tudi na žaru pečeno meso, marshmallow in ohlajeno pivo. Ena izmed značilnosti, ki je skupna vsem kampom v ZDA, so ogromne parcele, ki so v večini med seboj ločene z nekaj drevesi ali celo manjšim gozdičkom. Tako lahko v vseh kampih, ki se nahajajo v gozdovih, pričakujete vsaj 100 kvadratnih metrov veliko parcelo in nobenih bližnjih sosedov (nepredstavljivo za našo Istro in Dalmacijo, kajne?). Vsaka parcela ima tudi mizo s klopjo, tako da se da preživeti tudi brez svoje mize in stolov.

Kampiranje v Glacier NP

Za urejenost kampa skrbi gostitelj oz. camp host, ki v času sezone prebiva v kampu. Nanj se lahko obrnete za kakršnokoli pomoč glede kampa, z veseljem pa bo z vami delil kakšen nasvet za raziskovanje okolice. Pri camp hostu tudi plačate za kamp, sicer pa plačevanje večino poteka s sistemom honesty box. Pri vstopu v kamp se nahaja postaja kjer vzameš kuverto, na njo napišeš svoje podatke, notri daš denar in jo oddaš v nabiralnik (priporočava, da imate drobiž). Kampi se v vseh primerih plačujejo na parcelo, kar pomeni, da se lahko na eno parcelo postavi več šotorov (v večini primerov 2 – 4 šotore), po navadi pa je parcela namenjena največ osmim ali desetim osebam. Kampiranje je tako zares poceni, je pa ta način nekoliko krivičen, saj sva midva za parcelo in majhen šotor plačala isto ceno, kot ogromen avtodom z dvema družinama. Če potujeta dva, so kampi nekoliko dražji, skupine štirih in več pa kampi na noč stanejo le nekaj dolarjev. Cena je precej nižja kot v Evropi, to pa tudi zato, ker tam v večini kampov ni trgovin, tušev, večjih kopalnic in podobnih stvari. V kampu lahko pričakujete tekočo vodo namenjeno pitju, stranišče na štrbunk in urejeno parcelo. Povsem dovolj.

Večina kampov v ZDA deluje po principu »first come, first served«, torej kdor prvi pride, prvi melje. Takšnih kampov ne moremo rezervirati v naprej, ampak parcelo dobi tisti, ki jo prvi zasede. Zato je v take kampe priporočljivo priti v zgodnjih dopoldanskih urah, ko se parcele spraznijo. V zadnjih letih je veliko takih kampov začelo sprejemati rezervacije, zato se je pametno v naprej pozanimati na tej strani.

Kampiranje na Lone Rock Beach

Kampi v ZDA se delijo v štiri večje skupine (glede na to, kdo jih upravlja), razlikujejo pa se tudi po tem, kako so urejeni:


1. DRŽAVNI KAMPI. Ti se nahajajo v nacionalnih parkih in nacionalnih gozdovih. Za njih skrbijo park rangerji, ki delajo v nacionalnih parkih. Kampi se delijo še naprej, glede na to, kako so urejeni:

  • V najbolj turističnih predelih parka se nahajajo dobro urejeni kampi, ki ponujajo osnovne objekte, kot so stranišče, umivalnica in pitna voda. Cena se giblje od 15 pa do okoli 25$.

  • Kampi, ki se nahajajo na stranskih cestah in imajo samo stranišče na štrbunk, se imenujejo primitive campgrounds. Cena teh je od 10 – 15$.

  • Zadnja kategorija pa so tako imenovani backcountry campgrounds, kjer dostop z avtomobilom ni mogoč. Nahajajo se v parkih ob daljših poteh, predvsem v hribovitih predelih ZDA. Kampiranje je brezplačno, potrebujemo pa dovoljenje, ki ga pridobimo preko spleta ali en dan prej (nekje tudi isti dan) v centru za obiskovalce.


2. KAMPI V STATE PARKIH. State parki so financirani s strani zvezne države, kjer se nahajajo, zato se njihova ureditev med posameznimi zveznimi državami razlikuje. Kampi so podobno urejeni kot državni, so pa nekoliko dražji, saj poleg nočitve za vstop v state park skoraj vedno plačamo še vstopnino.


3. PRIVATNI KAMPI so različno urejeni, nahajajo pa se v bližini turističnih destinacij in ob nacionalnih parkih. Midva sva na takšnega naletela pri parku Yosemite in pred mestom San Francisco. Cene so večinoma zasoljene (od 30 do 50 dolarjev), za ta denar pa ne ponujajo nič posebnega.


4. DIVJE KAMPIRANJE. Kampiramo lahko v vseh nacionalnih gozdovih in drugih nacionalnih ozemljih, na lokacijah, kjer postavljanje šotora ni izrecno prepovedano. V praksi to pomeni, da se ob vstopu v nacionalni gozd nahaja nekaj kampov, okrog katerih je divje kampiranje prepovedano, nekaj milj naprej pa je kampiranje dovoljeno povsod. Ponekod imamo označene lokacije, ki o namenjene prav divjemu kampiranju – v ZDA to imenujejo dispersed camping. Tak primer je Fishlake National Forest.


Še nekaj besed o divjem kampiranju v ZDA. Takšen način kampiranja država celo spodbuja in tudi ob res zelo odročnih lokacijah postavlja informativne table in brezplačna stranišča. Ognjišče je seveda dovoljeno, pravila kampiranja pa so edino ta, da spoštujemo naravo (brez hrupa, podiranja dreves,..) in da za seboj ne puščamo sledi, beri: smeti. In tudi res so takšne lokacije zelo urejene, o kampiranju drugih priča samo ognjišče in poteptana zemlja. Za nekatere predele v nacionalnih parkih za takšno kampiranje potrebujemo posebno dovoljenje, ki ga naročimo preko spleta ali nekaj dni prej na lokaciji centra za obiskovalce. Kaj več o divjem kampiranju v ZDA si lahko prebereš tudi tukaj.

Divje kampiranje v Dixie National Forest

Lokacije in cene kampiranja na noč:

- Kamp Mariposa (30$)

- Tehachapi Valley (25$)

- Monte Cristo Campground v Angeles National Forest(12$)

- Hidden Valley v Joshua Tree NP (15$)

- Furnace Creek v Death Valley NP (16$)

- Las Vegas Bay Campground (20$)

- Dixie National Forest (0$)

- Nothern Camp v Bryce Canyon NP (20$)

- Lone Rock Beach (14$)

- Mather Campground v Grand Canyon NP (18$)

- Lake View Campground v Coconino National Forest (23$)

- Gooseneck State park (10$)

- Goose Island Campground pri Arches NP (20$)

- Frishlake National Forest (0$)

- Tree Forks Campground v Uinta National Forest (0$)

- Atherton Creek Campground v Teton National Forest (15$)

- Lewis Lake Campground v Yellowstone (15$)

- Clearwater v Montani (0$)

- Emery Bay v Flathead National Forest (16$)

- Apgar Campground v Glacier NP (20$)

- Maryhills State Park (12$)

- Lobster Creek v Rogue River National Forest (15$)

- Flint Ridge Campground v Redwood NP (0$)

- Olema Campground (47$)


Za konec lahko povem, da sva midva v ameriških kampih neizmerno uživala in bova avanturo definitivno ponovila – seveda tako, da bova čim več divje kampirala in si ogledala še neznane kraje. Najino celotno potovanje si preberi v potopisu.


 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.