• Lara

Kam gresta pa letos na dopust?

»Kje sta b'la pa letos na dopustu?«

»Letos sva šla pa v Grčijo.«

»O, hudo! Kam pa?

»Na otok Evia.«

»Aja, prvič slišim…«


Približno takole potekajo pogovori o tem, kje sva bila ali kam greva na potovanje. Če te zanima, zakaj si vedno izbirava destinacije, ki so manj poznane, beri dalje :)


Najino prvo potovanje, ki ni bilo na Hrvaški obali, je bil roadtrip po Evropi. Plan je bil, da si ogledava večja mesta in pomembne znamenitosti. Bolj kot sva si ogledovala mesta, bolj nama je postajalo jasno, da je z avtom zelo težko raziskovati mesto, težko je najti parkirišče, ko pa ga že najdeš, pa je ta po navadi precej drag. Sicer so nama mesta všeč, vendar sva na tem roadtripu ugotovila, da imava raje naravo in lokacije, kjer ni preveč turistov. V istem hipu, ko sva ugotovila, da so mesta z avtom težje dostopna, sva prišla do zaključka, da je avto in kampiranje super za raziskovanje podeželja in narave, kamor ne prideš z javnim prevozom. Tako sva za kasnejša potovanja izbirala lokacije, ki niso tako znane in obljudene, saj se tam bolje počutiva.


Kako najdeva skrite kotičke sveta? Boštjan je po izobrazbi geograf in rad brska po Google Maps-u ter raziskuje. Najprej vedno določiva, v katero državo ali del države bi rada šla. Nato ta konec sveta na zemljevidu prečeševa po dolgem in počez ter pogledava, kje bi se dalo kampirati. Preveriva kakšne so ceste do tja in že sva pripravljena na pot. Velikokrat se zgodi, da ne veva točno kam bova šla, pogledava le smer in potem na licu mesta raziskujeva in najdeva kaj novega. Včasih kakšna stvar na sliki zgleda super, ko pa prideš tja ugotoviš, da ni ravno tako. To velja na primer za lepe peščene plaže, ki na slikah izgledajo sanjsko, ko pa prideš tja, ni prostora niti za brisačo. Midva se v takem primeru odpeljeva malo stran in pogosto najdeva prostor, ki ga drugače ne bi. Včasih pa kakšno lepo razgledno točko ali plažo zagledava kar med vožnjo in se tam ustaviva. Potovanja si nikoli ne splanirava do dneva natančno, ampak pustiva prostor za raziskovanje. Ker kampirava, nama ni potrebno rezervirati prenočišča v naprej. Poiščeva si nekaj, kjer nama je všeč in tam ostaneva. Če morava nujno nekje prespati, ker naju ujame noč in nama lokacija ali kamp ni všeč, to niti ni problem, saj zvečer postaviva šotor, zjutraj pa ga podereva ter nadaljujeva pot. S tem prihraniva razočaranje, če kamp ni to, kar sva si želela.


Nekaj najlepših kotičkov, ki sva jih našla nepričakovano in kamor bi se še vrnila:


1. Park, ki povezuje kamp Het Amsterdamse Bos s centrom Amsterdama. Nikoli ga ne bi odkrila, če bi se za prevoz do mesta odločila za javni prevoz. Namesto tramvaja sva se do mesta zapeljala s kolesom. Najboljša odločitev ever :)

2. Razgled na Mont Saint Michele. Čez dan sva obiskala mesto, zvečer pa sva želela poiskati kamp, od koder bi gledala sončni zahod na mesto. Ker se je hitro temnilo, kampa pa nisva našla, sva prespala v apartmaju na kmečkem turizmu, dokaj oddaljena od Mont Saint Michela. Razočarana, da ne bova imela razgleda, sva pogledala skozi okno in pričakal naju je čudovit razgled ob sončnem zahodu.

3. Ko sva potovala po Romuniji in Bolgariji sva želela poiskati lep kamp in plažo ob črnem morju. Ker so bile plaže v Romuniji totalno prezasedene, sva se odpravila južno v Bolgarijo. Cel dan sva se vozila in nisva našla nobenega kampa, ki bi imel prostor. Na koncu sva obupana postavila šotor v edinem kampu, ki je imel prosto. Naslednji dan sva se odpravila v bližnje mesto in ugotovila, da sva našla super kamp blizu mesta, ki je majhno, ljubko in nenatrpano.

4. Ko sva se odpravila na otok Evia v Grčijo, nisva imela pojma, kam naj greva. Najprej sva se odpeljala na sever otoka, kjer naj bi bila lepa plaža (tako sva videla na Google Mapsu). Ko sva prišla na plažo, je bilo tam polno prikolic, zapuščenih psov in smeti. Odpeljala sva se nekaj minut naprej in odkrila res lepo peščeno plažo, na kateri sva bila cel dan skoraj sama.

5. Na istem otoku sva čez nekaj dni odločila, da se odpeljeva na drugo stran otoka. Cel dan sva se vozila cca. 30-40 km/h čez razne prelaze in na koncu skoraj obupala. Vendar se nama je odprl pogled na res prekrasno plažo Agios Dimitrios, s kristalno čisto vodo, na kateri sva na koncu tudi kampirala.Na kakšen način pa ti izbiraš destinacijo za potovanje? :)


 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.