• Boštjan

Ali spalno vrečo lahko operemo v pralnem stroju?

Pri šotorjenju nas bo vedno spremljala spalna vreča. Za hladnejše dni je ta debelejša in s tem tudi večja, ko je zvita, medtem ko za poletne dni zadostuje tudi tanjša. Ne glede na debelino, obliko, namembnost in znamko pa za vse spalne vreče skrbimo enako. Na prvi pogled se zdi zelo preprosto, vendar se nam pogosto pojavijo takšna in drugačna vprašanja v zvezi z vzdrževanjem.


Jo lahko vržemo v pralni stroj? Ali se lahko suši v sušilnem stroju? Kako jo shraniti, ko je ne potrebujemo?


Na ta vprašanja bova odgovorila v tem blogu.Kako operemo spalno vrečo? Če ima vaša spalna vreča madež, in bi radi očistili samo zunanjo plast, se izogibajte pranju celotne vreče. Podobno kot šotor se čiščenja lotimo z vlažno krpo ter očistimo samo umazan del, izogibajmo pa se močnim čistilom, ki jo lahko poškodujejo. Po dolgotrajni rabi pa spalni vreči vseeno namenimo dolgo kopel v pralnem stroju. Najprej si preberemo navodila proizvajalca, ki so po navadi zapisana na majhnem listku prišitem na vrečo. Zapisan je najprimernejši način in temperatura pranja. Če teh navodil ne najdete, upoštevajte splošna pravila za pranje občutljivih sintetičnih materialov. Spalko operite z odprtimi zadrgami. V stroj dodamo zelo malo čistil, najpomembnejše pa je sušenje. Odsvetujeva pranje pozimi, saj se spalna vreča lahko suši tudi nekaj dni, to pa lahko povzroči neprijetne vonjave. Najbolje je, da jo posušimo v sušilnem stroju, kjer zopet izberemo program namenjen občutljivim sintetičnim materialom. Informacije o načinu pranja spalne vreče najdete tudi v navodilih proizvajalcev pralnih in sušilnih strojev.

Kako primerno skrbimo za spalno vrečo? Pri spalni vreči se največkrat pokvari oziroma zatakne zadrga, zato bodimo že pri novi spalni vreči nežni z zapiranjem in odpiranjem. Če se vam zadrga pokvari, si lahko poiščete pomoč tudi pri šiviljstvu, saj vam lahko za zelo nizko ceno popravijo ali zamenjajo zadrgo. Ko uporabljamo spalno vrečo, jo lahko vsak dan tudi za nekaj časa prezračimo, pazimo pa tudi na kakšna tla jo polagamo. Če spimo zunaj brez šotora, se lahko spalna vreča napije vlage iz tal. Pri shranjevanju spalne vreče v času, ko jo ne uporabljamo, poskrbimo da jo shranimo popolnoma suho. Če bo vlažna spalna vreča več mesecev v shrambi se hitro lahko na njej nabere plesen in s tem neprijetne vonjave. Če imate vodoodporno vrečo v katero shranite spalko, je najbolje, da za daljše obdobje uporabite bombažno vrečo. Če imate prostor pa je za spalno vrečo najbolje da je shranjena odvita in nekje obešena. Tako se bo dobro prezračevala, hkrati pa bo polnilo ostalo enakomerno porazdeljeno.

Pri pranju spalne vreče priporočava tudi ogled tega videa.