• Boštjan

Kako Američani plačujejo davke v trgovini + vse drugo o financah

Pred potovanjem v ZDA sem večkrat slišal nekaj o tem, da Američani davek v trgovinah plačujejo na koncu nakupa in da ta ni vštet v ceno izdelka, ki jo vidimo na polici. No nihče, ki je tam že bil, mi tega ni znal natančno opisati. Sam sem se v zadevo poglobil, zato vam bom v tem blogu opisal koliko davka plačate v ameriških trgovinah, zraven pa dodal še nekaj splošnih informacij glede plačil.

Kakšen procent davka bomo plačali je odvisno od tega v kateri zvezni državi se nahajamo.

V ZDA imajo pri vseh nakupih vključen davek od prodaje (sales tax). Ta ni vštet v ceno, ki jo vidimo na policah ali oglasih, ampak se znesku doda šele na koncu nakupa oz. na blagajni. Davek od prodaje se deli na zvezni davek (state sales tax) in lokalni prodajni davek (local sales tax). Zvezni davek velja po celotni zvezni državi, medtem ko se lokalni davek lahko spreminja glede na mesto ali regijo. V večini zveznih državah je končni davek od prodaje sestavljen iz zveznega in lokalnega davka. Kakšen procent davka bomo plačali je odvisno od tega v kateri zvezni državi se nahajamo. Najvišji davek od prodaje imajo Tennessee (9,47%), Louisiana (9,45%) in Arkansas (9,43%). Tukaj govorimo o skupnem davku, ki ga plačamo na koncu nakupa. Najvišji zvezni davek ima država Kalifornija (7,25%), najvišje povprečje lokalnega davka pa Alabama (5,14%). Na drugi strani pet zveznih držav nima davka od prodaje. To so: Alaska (samo lokalni davek), Delaware, Montana, New Hampshire in Oregon. V teh zveznih državah boste plačali ceno, ki jo vidite na prodajnih policah ali oglasih, brez dodatnega davka.

Račun iz gift shopa v Bryce Canyonu v zvezni državi Utah
Za naju je bila najdražja zvezna država Kalifonija, najcenejša pa Montana.

Kako torej vem kakšna bo na koncu cena? Ne veš. Če želiš med nakupom natančno vedeti kakšen bo na koncu račun moraš sam prištevati davek cenam. Poleg tega moraš tudi poznati stopnjo davka zvezne države, saj v trgovinah teh informacij ni - vsaj jaz jih nisem videl. Za naju je bila najdražja zvezna država Kalifornija, ki ima najvišjo stopnjo prodajnega davka, hkrati pa ima najvišje cene goriva. Najcenejša je bila Montana, ki nima prodajnega davka, cene goriva pa so za okoli 40% nižje kot v Kaliforniji. Tako med potovanjem po ZDA v trgovinah za isti izdelek plačuješ drugačno ceno, ker se spreminja davčna stopnja.

Določenim stvarem ne dodajajo dodatnega prodajnega davka, saj je ta že vštet v ceno. Tak primer je cena državnega kampa (če je cena 20$, plačaš 20$). Tudi ceni goriva se na koncu ne dodaja davka, ampak plačamo tisto ceno, ki je napisana na bencinski postaji.

Bencin v ZDA je cenejši, ampak slabše kvalitete.

Pa še nekaj podatkov o gorivu v ZDA: merilna enota je galona (3,79l), kvaliteta goriva pa zelo slaba. Poznajo 85, 87, 89 in 91 oktanski bencin, ponekod na vzhodu tudi 93 oktanskega. Bistvo slabše kakovosti je večja poraba, zato na koncu gorivo v ZDA ni tako zelo poceni, kot se govori. To velja predvsem za Kalifornijo, kjer se cene vrtijo od 3,5$ - 4,00$ na galono, nekoliko cenejši pa recimo v Arizoni, Utahu, Wyomingu in Montani, kjer se cene gibljejo od 2,5$ - 3,5$ na galono. Opisujem zvezne države, kjer sva potovala midva, cene goriva za vse zvezne države v ZDA pa se nahajajo tukaj.


Poraba goriva je 28,2 MPG (miles per gallon) kar je 8,4l/100km
Kartico sprejemajo povsod, je pa nekaj izjem, za katere priporočam tudi gotovino.

Za plačevanje po ZDA priporočam bančno kartico, tako imamo manj provizije za menjavo valute. Kartico sprejemajo povsod, je pa nekaj izjem, za katere priporočam tudi gotovino. To so državni kampi, kjer gotovino spravimo v kuverto in vložimo v za to namenjen zabojnik (več o tem si preberi tukaj), gotovino pa je dobro imeti tudi za plačevanje goriva, saj bo cena goriva ponekod precej cenejša, če plačamo z gotovino kot pa kartico.

ZDA ima tako za nas (Evropejce) nekoliko specifičen način računanja davkov in velike razlike v cenah, ampak tako pač je. Zakaj je na neki bencinski postaji cena goriva 3,3$ na galono, kilometer naprej pa cena 2,8$ na galono, zame ostaja neznanka. V tem primeru priporočam uporabo google maps, ki poišče bencinske postaje, zraven pa na zemljevidu izpiše tudi ceno.

Pred odhodom v ZDA si poglejte tudi menjavo euro – dolar. Trenutni trend je sicer nekoliko neugoden, saj se dolar po vrednosti vedno bolj približuje euru. ZDA zna biti zelo draga, predvsem če nimamo vsaj nekaj prednosti z močnejšo valuto.

 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.