• Boštjan

Gremo v Gučo!

Ta konec tedna bova preživela nekoliko drugače. Preteklo je že dva tedna od povratka iz ZDA in čas je, da zopet doživiva evropsko kulturo oz. natančneje - balkansko. Že lansko leto naju je vikend v Guči popolnoma začaral, letos pa si obetava še več!


Guča se nahaja v Srbiji, v bližini mesta Čačak. Tam se odvija vsakoletni festival srbskih trubačev in prav takrat se tiha majhna vasica spremeni v eno izmed največjih zabav na Balkanu. Od četrtka do nedelje, v drugem tednu avgusta (letos od 8. 8. – 11. 8.), se v Gučo zgrne na stotine trubačev in na deset tisoče obiskovalcev, ki uživajo v srbski glasbi in kulinariki. Restavracije se nahajajo na travnikih in na glavni ulici, vseskozi pa se tam nahaja vsaj ena skupina trubačev, ki vam za dobro napitnino zaigra vam najljubšo skladbo. Na ulici se na počasnem ognju vrti nešteto odojkov, pa tudi kakšno jagnje je vmes. Poleg tega tam strežejo najboljše sarme, kupus in različno meso na žaru. Pri tem ne smemo pozabiti še na njihovo rakijo, ki v času festivala teče namesto potokov. Nekaj utrinkov z Guče si lahko ogledate v spodnjem videu.

Za povratek na festival sva se odločila že lansko leto, saj takšne zabave pač ni nikjer drugje na svetu. Sicer smo podoben festival organizirali tudi v Sloveniji (Guča na Krasu), vendar žal ne poteka več. Tudi letos pa bova na festivalu kampirala. Čeprav se nama je lansko leto najin nov šotor nekoliko smilil, pa je kamp tam popolnoma varen in čist, tako da ga lahko priporočiva vsem, ki želijo tja. Imenuje se kamp Bročić, nahaja pa se okoli 500m od glavne ulice, kar je odlično, saj imamo ponoči mir, do prve restavracije in glasbe pa samo 10min hoje. Obisk festivala toplo priporočava, vsekakor pa ta norija ni za vsakogar :)

Jutri naju čaka okoli 8 ur vožnje (Kranj – Zagreb – Beograd – Čačak), nato pa že prvi večer nastop enega izmed najboljših duetov Bobana in Marko Markovića.


Vsekakor pa ne bova pozabila pridno pisati utrinkov s potovanja v ZDA, že naslednji teden v četrtek lahko pričakujete potopis in nov blog o ZDA!

 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.