• Lara

Baltik trip - stroški potovanja

Letošnje poletje sva se odpravila na poročno potovanje. Odločila sva se, da jo mahneva proti severu na tako imenovani Baltik trip. Poleg baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija), sva obiskala še Češko in Poljsko.

Potovala sva 25 dni in v tem času prevozila 6 300 km. Prevozila sva šest držav (če ne štejeva Slovenije) in bila štirikrat na trajektu. Ker je vprašanje o denarju pogosto zastavljeno vprašanje in ker je tudi naju zanimalo, koliko sva zapravila na tem potovanju, sva potegnila črto in izračunala stroške.


Skoči na:

Prenočišča

Prevoz

Vstopnine

Ostali stroški

Skupni stroški


PRENOČIŠČA

Na potovanju sva prenočila 24-krat. Od tega sva 21 noči preživel v šotoru, 2 noči v najeti hiški in 1 noč v hotelu.


Baltske države imajo dobro urejeno politiko divjega kampiranja (sploh Estonija), zato sva kar 12-krat lahko spala zastonj, cene kampov pa so se gibale od 10 do 27 eurov. Za 21 nočitev v šotoru sva odštela 141 €.


V Estoniji sva v kraju Leesi najela pristno estonsko hiško, za katero sva odštela 100 € na noč. To je bil najin način luksuza, ki sva si ga privoščila na poročnem potovanju. Brez problema bi šlo tudi brez tega, ampak nama ni žal, ker je bila izkušnja res enkratna.


V hotelu pa sva prespala na severu Češke, ker je bilo vreme deževno in sva želela ostati na suhem in toplem. Za luksuzno sobo sva odštela 54 eurov.


Če potegneva črto, sva za vsa prenočišča zapravila 395 €, kar znaša povprečno 16,45 € na noč. Če bi vse noči kampirala, bi bil strošek lahko več kot polovico manjši.


PREVOZ

Ker sva potovala z avtom, s tem pridejo tudi stroški bencina, cestnin, parkiranja in trajektov.

Cene bencina so se gibale nekje med 1,15 €/L do 1,35 €/L. Prevozila sva 6.300 km in strošek bencina je bil približno 400 €.

Cestnin v baltskih državah ni. Prav tako jih nisva plačala na Poljskem. Kupila sva dvakrat avstrijsko 10-dnevno vinjeto (2 x 9,5 €) in mesečno češko vinjeto (17,50 €).


Parkirala sva večinoma brezplačno, parkirnino sva plačala v Litvi (0,3 €), Latviji - Kolka (1,5 €), Great Kemeri bog (2 €) in v Estoniji – Tallinn (19 €).


Na trajekt sva šla 4 krat. Vsi stroški trajektov znašajo 58,40 €.

Trajekt na otok Saaremaa, Estonija, skozi najino umazano šipo :)

VSTOPNINE

Večina stvari, ki sva si jih ogledala je bilo brezplačnih, vstopnino sva plačala za naslednje stvari:

· Kurska kosa (Kuršių nerija), Litva: 30 €

· Sipine Negyvosios Kopos, Litva: 5 € odrasli, 2 € študentje

· Svetilnik Šlīteres bāka, Latvija: 3 € / osebo

· Izposoja kanuja za 2 dni, Latvija: 60 €

· Muzej na prostem Angla, Estonija: 6 € odrasli, 4 € študentje

· Svetilnik Tahkuna, Estonija: 3 € odrasli, 2 € študentje

· KGB zapori Estonija: 5 € odrasli, 4 € študentje

· Grad Rakvere Estonija: 11 € odrasli, 8 € študentje

Grad Rakvere, Estonija

OSTALI STROŠKI

Tukaj pa nimava pojma. Sem spada hrana, pijača, spominki... Nisva si sproti beležila stroškov, ker sva želela uživat in ne gledati na vsak evro, kot sva to delala na prejšnjih potovanjih. Prvič nisva potovala več kot študenta, zato sva si res privoščila kar sva si želela. Večkrat sva jedla zunaj in se ustavila na pivu, kot bi se sicer. Še vedno pa sva veliko sama kuhala in si večino hrane prinesla s sabo.

Zadnja večerja na potovanju, v Češkem Krumlovu

SKUPNI STROŠKI

Osnovni stroški najinega 25 dnevnega potovanja so:

Prenočišča: 395 €

Prevoz: 527,80 €

Vstopnine: 147 €

______________________

Skupaj: 1.069,80 €


Toliko na hitro za občutek glede financ. Treba se je pa zavedati, da tako kot pri vsaki stvari, številke ne povejo veliko, ker vsak potuje na svoj način in ima na potovanju svoje prioritete. Mogoče pa vseeno komu v pomoč pri planiranju podobnega potovanja v baltske države :)

Dvodnevni trip s kanujem po reku Gauja v Latviji