• Lara

10 stvari, ki jih moraš urediti za potovanje v ZDA

Preden sva spakirala kufre (kaj vse sva vzela sabo si preberi tukaj), sva morala urediti nekaj stvari. Potovanje v ZDA se malo razlikuje od potovanja po državah Evropske unije. Zate sva zapisala seznam 10 stvari, ki sva jih uredila pred potovanjem in stvari, ki sva jih uredila, ko sva prišla tja.

Pred odhodom:


1. POTNI LIST. V ZDA ne moreš potovati z osebno izkaznico, ampak potrebuješ potni list. Dobiš ga na svoji upravni enoti v roku 5 delovnih dni. Cena potnega lista se razlikuje glede na čas veljavnosti potnega lista (več si preberi tukaj).

2. ESTA (Electronic System for travel Authorization). Državljani Republike Slovenije za vstop v ZDA iz turističnih ali poslovnih razlogov ne potrebujemo posebne vize. Moramo pa izpolniti obrazec ESTA in se s tem registrirati v ameriški imigracijski sistem. Vlogo ESTA moraš izpolniti vsaj 3 dni pred odhodom in ti velja dve leti, s tem da si lahko naenkrat v ZDA do 90 dni. Taksa za registracijo znaša 14$. Vlogo izpolniš tukaj. Za izpolnitev vloge potrebuješ potni list in naslov nastanitve v ZDA (midva sva dala naslov, kjer sva prenočila prvo noč). Več informacij najdeš na MZZ.

3. MEDNARODNO VOZNIŠKO DOVOLJENJE (MVD). Če boste po ZDA potovali z avtom, je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje (MVD). Gre za prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja. Naše vozniško dovoljenje je v ZDA sicer veljavno, ampak v določenih primerih MVD lahko pospeši razne formalne postopke (nesreča, policijska kontrola itd.). MVD je veljavno 1 leto od izdaje in se ga dobi na AMZS. Cena znaša 24,00€. Vlogo in ostale potrebne informacije najdete tukaj.

4. LETALSKE KARTE. Midva vedno iščeva letalske karte na spletni strani Skyscanner. Izbereva želene termine in primerjava cene ponudnikov. Cene so včasih zelo mikavne, ampak pogosto ne vključujejo prtljage. Ko dodaš prtljago, cena naraste. Midva sva letela s Swiss International Air, kjer imaš dve možnosti Economy class-a: tistega brez prtljage in tistega z 1x 23kg prtljage. V vsakem primeru imaš lahko še 8 kg ročne prtljage, ki jo vzameš s seboj na letalo, ampak to je za dolgo potovanje in kampiranje vsekakor premalo. Bodite pozorni tudi na vezavo letov in na to, da je med leti dovolj časa za prestop. Midva sva letela iz Benetk do Züricha, nato pa naprej do San Francisca. Če si sami kombinirate lete z različnimi prevozniki, bodite pozorni na količino prtljage, ki jo lahko vzamete s sabo ( na primer, če letiš z EasyJet-om do Londona in od tam naprej z United do San Francisca, se količina prtljage, ki jo lahko vzameš na EasyJet in kasneje na United, razlikujeta).

5. NAJEM AVTOMOBILA. Midva sva pristaša roadtripa, saj želiva sama odločati kdaj in kam bova šla. Zato vedno najameva avto. Svetujeva, da najamete in plačate avto že od doma in se tako izognete nepotrebnim stroškom. To pa zato, ker vam na rent-a-carju vedno želijo prodati stvari, ki jih ne potrebujete (razna dodatna zavarovanja, navigacijo, wi-fi, cestnine, upgrade na boljši avto itd…). In po več kot 20urem potovanju in jetlagu je težko trezno razmišljati, kaj zares potrebuješ in česa ne. Midva sva pregledala ponudnike, cene najema in cene zavarovanja. Pomembno je, da vzamete zavarovanje LDW, ki krije poškodbe na vozilu in Third Party Liability, ki krije poškodbe, povzročene s strani tretje osebe. Midva sva od zavarovanja vzela še ADR (dodatni voznik) in RSN, ki krije asistenco na poti. Pri izbiri avta bodite pozorni, kaj od zavarovanja ima avto že vključeno v ceno. Midva sva izbrala avto, ki je bil v osnovi dražji, ampak je imel vsa zavarovanja že vključena, tako da je bil na koncu cenejši od avtov, ki so imeli nižjo ceno najema. Sva pa rentala avto pri podjetju Budget.

6. ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE. Evropsko zdravstveno zavarovanje ne pokriva zavarovanja v ZDA, zato je potrebno dodatno zdravstveno zavarovanje. Midva sva do sedaj vedno izbrala Vzajemno ali Coris, letos pa sva se odločila za Triglav. Zdravstvene storitve v tujini so zelo drage, zato se ne splača tvegati in iti na pot brez zavarovanja. Za enkrat sva ga rabila samo enkrat, ko je Lara za 5-minutni pregled in svetovanje glede zdravil v Avstraliji dobila račun za 101,00 AUD. Takrat je imela zavarovanje Coris, ki je pokril stroške pregleda.


7. DENAR. V ZDA uporabljajo ameriške dolarje (USD, $) in ne sprejemajo evrov. Midva ves denar zamenjava že v Sloveniji na svoji banki. Malo sicer spremljava tečaj in upava, da čim bolj ugodno menjava, ampak trenutno sva imela zelo slabo menjavo (1€=0,90$) in posledično je bilo potovanje dražje.

8. KREDITNA KARTICA. Američani imajo »radi« kreditno kartico, raje kot gotovino ali navadne plačilne kartice. Kreditno kartico priporočava za nakup bencina, saj moraš v naprej plačati znesek in če natočiš manj kot si plačal, ti znesek vrnejo. Ker sva nekajkrat plačala z debitno kartico, tega zneska še vedno nisva dobila nazaj. Tudi pri raznih najemih ti zaračunajo kavcijo, ki si jo na kreditni kartici zgolj rezervirajo, na debetni/plačilni kartici pa ti celoten znesek trgajo in šele kasneje vrnejo, vmes pa tega denarja ni. Zato je kreditna kartica must have v ZDA.

Po prihodu v ZDA:


9. SIM KARTICA. Če nimaš slovenskega naročniškega paketa, ki ti omogoča podatke v neevropskih državah po ugodnih cenah (midva ga nimava), si zelo priporočljivo kupiti sim kartico. S tem imaš na voljo prenos podatkov, klice in sporočila. Midva sva jo vzela z razlogom, če bi bilo treba karkoli klicati zaradi avta, saj so klici v ZDA iz slovenske številke zelo dragi. Vzela sva paket pri operaterju T-Mobil, ki naj bi najbolje pokrival celotne ZDA. To omrežje deluje v vseh zveznih državah. Za paket, v katerem imaš sim kartico, neomejeno prenosa podatkov, klicev in sporočil, sva za 30 dni plačala 39,88$ + kalifornijski davek = 44,55$. Na voljo so tudi cenejši paketi (okoli 25$), vendar, če nimaš ameriške sim kartice, tega paketa ne moreš koristiti. Midva sva vse to uredila v supermarketu Walmart, lahko pa greš direktno na T-Mobil poslovalnico in urediš tam (če je kaj ceneje, ne veva).

10. VSTOPNINA ZA NARODNE PARKE – Annual Pass America the Beautiful. To je kartica, s katero imaš 1 leto neomejen vstop v vse narodne parke po ZDA. Cena kartice je 80$ in na to ceno ni dodatnega davka. Velja za avto, v katerem so 4 osebe. Lahko jo že predhodno naročiš po spletu, midva pa sva jo kupila kar v prvem parku na vhodu. Na zahodu ZDA je res ogromno lepih parkov in se to kartico splača kupiti, saj je vstopnina v en park od 25-35$ (midva sva obiskala 14 narodnih parkov). Velja tudi za National Forests (državni gozdovi) in National Recreation Areas. Kartica mora biti podpisana, pri vsakem vstopu v park jo je treba pokazati skupaj z osebnim dokumentom. Na kartici je prostora za dva podpisa.


 

Vesela bova tudi vseh tvojih izkušenj in doživetij iz »Pod Plahte«. Lahko nama pišeš na podplahto@gmail.com.