Plahti prijazne države

Plahti prijazne države so tiste, kjer je kampiranje priljubljeno, imajo veliko število mest za kampiranje in zmerne cene. Tukaj bova podala opis držav v katerih sva šotorila ter dobre in slabe lastnosti, ki sva jih doživela med kampiranjem. Gre za najino osebno oceno, pri njej pa bova upoštevala več različnih dejavnikov. Upava, da bo ta opis komu pomagal pri odločitvi za naslednje šotorsko potovanje.

Avstralija

Avstralija je prečudovita dežela, kjer lahko kampiramo v vseh nacionalnih in drugih parkih. Za naju je najboljši način potovanja z avtomobilom, ki ga najamemo na letališču. V Avstraliji sva obiskala vse zvezne države na celini in povsod sva uporabljala šotor. Veliko kampov je divjih, kjer imamo na voljo stranišče, prostor in običajno še kakšne mize. Pri kampiranju naju je najbolj presenetila urejenost in čistost kampov, ki so se nahajali na precej odročnih lokacijah.
 

Šotor - Avstralija
Thumbs up and down (1).png
Thumbs up and down (2).png

čudovita narava, veliko število cenovno ugodnih kampov, spanje na cestnih počivališčih, neobljudena pokrajina

velik strošek letalske karte in najema avtomobila, vožnja po levi strani ceste, ogromno mrčesa

Bolgarija

Bolgarija ni najboljša po številu in urejenosti prostorov za kampiranje, vendar nam še vedno ponuja veliko naravnih znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. V Bolgariji sva kampirala na obali Črnega morja, kjer se nahaja kar nekaj kampov, žal pa je veliko teh zelo slabo urejenih. Največ se jih nahaja v okolici mesta Burgas in Varna, pojavljajo pa se povsod po obali do meje s Turčijo.

Šotor - Bolgarija
Thumbs up and down (1).png

cenovno ugodno, čudovite obale, odlična hrana

Thumbs up and down (2).png

slaba čistoča v kampih, prevladujejo prikolice in avtodomi, nevzdrževane ceste, množični turizem ob obalah

Estonija

Estonija je redko poseljena država z ogromnimi površinami gozdov. Kampiranje v divjini tam ni samo dovoljeno ampak ga celo spodbujajo. Na mobilni telefon si lahko prenesete aplikacijo RMK, ki vam ponuja zemljevid in opise posameznih divjih kampov. V sezoni so lahko nekatere lokacije kar oblegane, vendar se vedno najde kotiček, ker prespite sami.

Thumbs up and down (1).png

brezplačno kampiranje, urejenost kampov, dovoljeno kurjenje ognja, veliko gozdov in obale

Thumbs up and down (2).png

nekatere oblegane lokacije so med sezono umazane, veliko mrčesa

SLIKA (18)_resize.JPG

Francija

Francija ponuja veliko vrst turizma in raznoliko pokrajino. Kampiranje je najbolj priljubljeno ob azurni obali in jugozahodni obali ob Atlantskem oceanu. Kampi se sicer nahajajo po celotni državi, tako na severu v Normandiji, kot tudi v notranjosti. Večina kampov v Franciji je zelo čistih in urejenih, značilne pa so tudi kvadratno razporejene parcele. K Franciji prištevava tudi otok Korziko s prečudovitimi obalami in gorami, kjer se ob zelo čistem morju nahaja veliko število kampov.

Thumbs up and down (1).png

veliko število kampov, dobra urejenost, mesta posebej namenjena šotorom, velika površina parcel

Thumbs up and down (2).png

drage cestnine in gorivo, kampi so nekoliko dražji, množičen turizem ob azurni obali

Šotor - Francija

Grčija

V Grčiji je turizem ena izmed glavnih panog, zato tam turističnih zanimivosti in pa seveda prenočišč ne manjka. Ob celotni obali Grčije je ogromno kampov, od preprostih, do takih, ki imajo bazen in ostale hotelske usluge. V času gospodarske krize v Grčiji se je urejenost kampov nekoliko poslabšala, hkrati pa se jih je kar nekaj tudi zaprlo. Midva sva prepotovala otok Evia, zahodno od Aten, kjer se da spati tudi izven kampov.

Šotor - Grčija
Thumbs up and down (1).png

veliko število kampov, čudovite obale, zmerne cene, neobljudene skrite plaže

Thumbs up and down (2).png

drage cestnine in gorivo, zapuščenost nekaterih kampov, slabe ceste (Evia)

Hrvaška

Težko najdemo koga v Sloveniji, ki ima šotor in še ni kampiral na Hrvaškem. Od Istre do Dubrovnika ima Hrvaška nešteto zalivov in otokov, kjer povsod najdemo vsaj en kamp v senci borovcev. Zadnje čase priljubljenost kampiranja na Hrvaškem nekoliko upada, predvsem zaradi visokih cen in množičnega turizma. Hrvaška ni najboljša država za potovanja, vsekakor pa primerna za nekaj dnevni šotorski oddih.

Thumbs up and down (1).png

veliko število kampov, dobra urejenost, veliko sence, bližina Slovenije, čudovite plaže

Thumbs up and down (2).png

cenovno dražji kampi, prevladanje prikolic in avtodomov, odnos turističnih delavcev

Šotor - Hrvaška

Latvija

Podobno kot Estonija, tudi ta država ponuja brezplačne divje kampe. Te si lahko poiščete s pomočjo spletne strani. Najlepše lokacije za kampiranje se nahajajo ob rekah in jezerih, priporočava Gauja NP. Plačljivi kampi so prav tako na voljo in dobro urejeni.

DJI_0079.JPG
Thumbs up and down (1).png

Urejenost kampov, možnost brezplačnega kampiranje, veliko dodatnih aktivnosti (treking, kanu)

Thumbs up and down (2).png

nekateri divji kampi so ''žurerski'', umazanija v glavni sezoni.

Litva

Še ena izmed Baltskih držav, kjer pa so razmere za divje kampiranje nekoliko slabše. Litva divjih kampov večinoma ne oskrbuje, na veliko mestih pa se čez poletje nabere kar nekaj smeti.

Thumbs up and down (1).png

lepo urejeni privatni kampi, veliko možnosti za divje kampiranje

Thumbs up and down (2).png

umazanija v sezoni, izginjanje nekaterih kampov (korona), prepoved divjega kampiranje na večih delih države

SLIKA (6)_resize.JPG

Nizozemska

Nizozemska je povsem ravninska dežela, ki je znana po poljih tulipanov in vetrnih mlinov. Tudi po tej državi pa se da kampirati skoraj povsod. Kampi so priljubljeni v notranjosti države ob jezerih in rekah. Obala Nizozemske je večinoma močno zamočvirjena, zato ob obali ni veliko kampov. Kampirati se da tudi ob glavnem mestu Amsterdam, kjer od kampa do centra vodi kolesarska pot po mestnih parkih. Nizozemska je ena najprijaznejših držav kolesarjem.

Šotor - Nizozemska
Thumbs up and down (1).png

Urejenost kampov, kolesarske poti, odlično zasnovan javni promet, ogromno mestnih in drugih parkov

Thumbs up and down (2).png

prevladanje prikolic in avtodomov, zamočvirjene obale, kampi v bližini prometnih cest

Poljska

Poljska je kar se tiče kampiranja zelo raznolika država. V nekaterih predelih (severni del) je kampiranje dobro urejeno, tako z divjimi kot privatnimi kampi. V določenih predelih osrednje in južne pa je kampiranje slabše urejeno, večinoma zaradi pomanjkanja kampov in prave divje narave.

Thumbs up and down (1).png

Majhni privatni kampi na severu, ugodne cene, raznolika pokrajina

Thumbs up and down (2).png

ogromna območja brez možnosti kampiranja, umazanija v turistični sezoni

SLIKA _1_resize.JPG

Romunija

Romunija se je po vstopu v EU zelo razvila, kar se pozna tudi na turistični ponudbi v državi. Ogledamo si lahko gradove v Transilvaniji in potujemo čez prelaz Transfăgărășan, povsod pa se nahaja kakšen manjši kamp. Kampi so večinoma majhni, nahajajo pa se ob hiši na trati, kjer živi lastnik. Ob obali Črnega morja so kampi večji in turistično bolj oblegani. Za potovanje priporočava predvsem notranjost države.

Thumbs up and down (1).png

veliko manjših kampov, tradicionalni način življenja, ugodne cene, prijazno osebje

Thumbs up and down (2).png

slabe ceste, veliko potepuških psov, množični turizem na obali

Šotor - Romunija

ZDA

ZDA so za vsakogar, ki uživa v tistem pravem kampiranju v gozdu s tabornim ognjem. Dežela ponuja ogromno različnih vrst kampov in lokacij za kampiranje, ki sva jih podrobneje opisala TUKAJ. Največ nacionalnih parkov in nacionalnih gozdov se nahaja na zahodni polovici, tam se nahajajo tudi najlepše lokacije za kampiranje. Večino kampov ima samo stranišče in pitno vodo (so tudi primerno cenejši), bolje opremljeni kampi s kopalnicami in igrišči pa so precej dražji.

ZDA - 86 - IMG_1199_200_201_tonemapped_r
Thumbs up and down (1).png

Ogromno kampov in za to namenjenih lokacij, dovoljeno divje kampiranje, odlična narava, vedno prijazno osebje

Thumbs up and down (2).png

množični turizem v sezoni, ogromno gigantskih avtodomov, plačilo kampa na parcelo in ne število oseb

Več držav prihaja kmalu...