Grčija - Evia (2018)

Leskovac – Solun – Kalyvia Varikou – Glifa – Vassilina – Rovies – Dirfis - Halkida – Eretria – Atene – Agios Dimitrios – Slap Drymona – Pefki – Leskovac

Čas potovanja: 16 dni; Skupna pot: okoli 4000km; Stroški potovanja (za dve osebi): okoli 1200€

Potovanje po Grčiji je bilo bolj dopustniško naravnano, sva pa kljub temu uspela obiskati kar nekaj lepih krajev. Glavni cilj je bil drugi največji grški otok Evia, ki leži severovzhodno od Aten. Otok ni turistično oblegan, zato lahko ponudi nekaj več neokrnjene narave in divjih plaž.

Kot običajno sva v Kranju spakirala avto in se odpravila na pot proti Grčiji. Pot sva razdelila na dva dneva vožnje. Prvi dan sva se ustavila v mestu Leskovac in prespala v hotelu Groš. Takoj zraven hotela se nahaja odlična restavracija, ki ponuja dobrote z žara.

Podpato: Leskovac žar

Drugi dan vožnje sva se peljala čez Makedonijo do Grčije in naprej do mesta Solun. Pred vstopom v Grčijo priporočava še polnjenje rezervoarja za gorivo – v Makedoniji je gorivo okoli 50 centov cenejše kot v Grčiji. V Solunu (tudi Thessaloniki) sva si ogledala mesto in se povzpela na stolp. Proti večeru sva se odpravila naprej proti jugu. Prespala sva v kampu Makedonia, ob plaži Variko.

Podplahto: Solun: White tower

Naslednji dan sva peljala naprej po avtocesti mimo mesta Larisa in nato do manjšega naselja Glifa, kjer je pristanišče za trajekte. Vožnja s trajektom do otoka Evia traja pol ure. Trajekt pristane v mestu Agiokampos. Prvi dan na otoku sva se odločila kampirati na divjem, zato sva se peljala na skrajni severozahodni del otoka do svetilnika Vassilina in še malo naprej po makadamski cesti, kjer sva našla osamljen kotiček ob obali.

Podplahto: kampiranje otok Evia

Četrti dan sva se odločila, da si za tri dni odpočijeva in uživava v kampu. Našla sva odličen kamp Rovies, ki ima poleg ugodne cene tudi velike in senčnate parcele, ki ležijo nekaj metrov od morja. Postavila sva obvezno opremo – visečo mrežo in začela z dopustom.

Podplahto: Kampiranje otok Evia, kamp Rovies

Po krajšem oddihu sva se odločila, da zopet začneva z raziskovanjem otoka. Najprej sva se peljala na gorovje Dirfi do prelaza Dasos Stenis, kjer naju je pričakal prelep razgled na otok. Žal na vrhu gorovja ni bilo mesta za kampiranje, zato sva se spustila nazaj do obale, kjer sva prenočila v mestu Eretria v kampu Milos. Lokacijo sva izbrala zaradi bližine glavnega mesta otoka Halkida, ki je s celino povezan z mostom.

Podplahto: otok Evia gorovje

Naslednji dan sva izkoristila za ogled Aten. Večino časa sva preživela ob akropoli v središču mesta. Akropola je v turistični sezoni povsem preplavljena s turisti, vrsta za nakup kart pa je dolga tudi nekaj sto metrov. Priporočava nakup karte po spletu, vsaj kakšen mesec prej.

Podlahto: Atenska akropola

Po ogledu Aten sva se odpravila nazaj na otok Evia in se peljala na skrajni jug, na plažo Agios Dimitrios. Na sicer divji plaži se nahaja tudi manjši lokal, prespati se da brezskrbno zastonj kar na plaži. Obisk te plaže res priporočava, saj ima kristalno čisto vodo in prelep razgled. Dostop je možen samo z osebnim avtomobilom.

Podplahto: Agios Dimitrios, divje kampiranje na otoku Evia

Po krajšem potovanju po otoku sva se odločila da se vrneva v kamp Rovies, kjer sva spet nekaj dni uživala. Vmes sva si ogledala slap Drymona, ki se nahaja kakšno uro vožnje od mesta Rovies. Google Maps nas pri iskanju teh lokacij lahko zapelje po zelo slabih makadamskih cestah, zato priporočava uporabo fizičnega zemljevida. Bolje se je peljati po daljši poti po asfaltirani cesti, saj nam na koncu vzame mnogo manj časa.

Podplahto: Drymona Falls

Zadnje dva dneva na otoku sva preživela v mestu Pefki na severnemu delu v istoimenskem kampu. Tudi ta kamp ima lepe parcele in ugodno ceno, plaža pa je nekoliko bolj umazana, hkrati pa leži okoli 5 minut hoje od kampa. Splača se ogledati tudi mestece in pa mestno tržnico.

Podplahto: Mesto Pefki

Za konec naju je čakala enaka dvodnevna vožnjo kot na začetku potovanja, čez Makedonijo, Srbijo in Hrvaško do Slovenije. Tudi tokrat se nisva pozabila ustaviti v Leskovacu na odlični požrtiji.

Podplahto: otok Evia, Agiokampos