Gran Canaria in Tenerife (2022)

Maspalomas – La Gambuesa Dam - Barranco de las Vacas – Roque Nublo – Pico de las Nieves – Agaete – Santa Cruz – Masca – Los Gigantes – Alcala – El Teide – Garachico – Anaga – Las Palmas – Los Azulejos – Cuatro Puerta

Čas potovanja: 8 dni; skupna pot: 1000 km; Stroški potovanja: 1083,70 €

Letos sva zimske počitnice preživela na Kanarskih otokih, največ na otoku Gran Canaria, vmes pa dva dni tudi na Tenerifu. Letela sva z letališča Treviso, do koder sva se pripeljala s svojim avtom.

image0(2).jpeg

Let sva imela ob 11:55, tako da sva popoldne že prispela na letališče na Gran Canarii. Na letališču sva prevzela avto (rentala sva ga pri Cicar, super izkušnja), se ustavila v Lidlu za najnujnejše stvari in se odpeljala do prve nastanitve, severno od mesta Maspalomas. Prvi dve noči sva spala v AirBnb nastanitvi, s katero sva bila zelo zadovoljna. Zvečer sva na hitro skočila v Maspalomas do sipin in na večerjo.

IMG_3406_1_resize.JPG

Naslednji dan naju je čakal prvi hike. Zajtrk sva želela pojesti na prostem, tako da sva se odpeljala do La Gambuesa Dam, kjer sva počakala, da je sonce pogledalo izza gore, potem pa se odpravila na hike. Izbrala sva pot nad kanjonom Barranco de la Data. Pot je lahka in primerna za pohodnike in kolesarje.

IMG_3119_1_resize.JPG
DJI_0437_resize.JPG

Naslednji postanek je bil slavni kanjon Barranco de las Vacas. Okoli kanjona je kar nekaj pohodnih poti, sam kanjon pa spominja na Antilope ali Waves v Arizoni, vendar je zaradi tega tudi veliko gneče. Od tam sva pot nadaljevala do mesta Santa Lucia, kjer sva mimogrede zagledala dve naravni okni - Ventanas de Santa Lucia. Parkirala sva ob cesti in se povzpela gor. Poti sicer ni, ampak se da nekako priplezati do vrha, kjer je čudovit razgled na dolino. V Santa Lucii sva se ustavila na tapasih in pivu. Pozno popoldne in večer sva preživela na sipinah Maspalomas, kjer sva pričakala sončni zahod.

IMG_2222.jpg
GPTempDownload-5_1_resize.jpg

Naslednji dan sva zgodaj zjutraj štartala na hike do Roque Nublo. Ob začetku poti je urejeno parkirišče, vendar se je kasneje kar hitro polnilo. Midva s parkiriščem nisva imela težav, saj sva prišla bolj zgodaj. Pot je lahka in vsega skupaj traja cca 15-20 minut, srečala sva tudi veliko družin z otroci.

DJI_0484_1_resize.JPG
IMG_3519_1_resize.JPG

Naslednji postanek je bil Pico de las Nieves, ki je visok 1949 m in je drugi najvišji vrh Gran Canarie. Do vrha se pripelješ z avtom. Na vrhu se nisva dolgo zadrževala, saj je postalo zelo oblačno in vetrovno, zato sva jo popihala nazaj proti morju. Na poti naju je ujela nevihta, tako da sva se po ovinkasti cesti več kot eno uro vozila v megli in dežju.

IMG_3556_1_resize.JPG

Ko sva prišla do hotela v mestu Agaete na zahodu otoka, se je nevihta že razkadila in lahko sva šla na sprehod. Občudovala sva gromozanske valove in se po tihem pripravljala na naslednje jutro, ko naju je čakalo razburkano morje in vožnja s trajektom do otoka Tenerife. Ampak sončni zahod je bil pa čudovit.

IMG_4682_1_resize.JPG

Tretji dan naju je zjutraj čakala vožnja s trajektom na Tenerife. Vkrcala sva se v pristanišču Agaete na Gran Canarii, izkrcala pa v glavnem mestu Tenerifa, Santa Cruz. Vožnja je trajala 80 minut in je bila zaradi visokih valov precej naporna. Ko sva malo prišla k sebi, sva se odpeljala do vasice Masca.

Sama vasica nama ni bila nič posebnega, vendar pa vožnjo spremljajo čudoviti razgledi na vulkansko pokrajino. V primerjavi z Gran Canario je Tenerife mlajši otok in zato je pokrajina drugačna. Razgledi se razprostirajo vse do morja in pa na vulkan Teide, ki se nahaja na sredini otoka.

IMG_4854_1_resize.JPG
IMG_4891_1_resize.JPG

Hiter postanek sva naredila pri klifih Los Gigantes, popoldne pa preživela na črni plaži Playa La Jaquita, kjer je Boštjan zaplaval v hladnem Atlantiku. Nastanitev za naslednji dve noči sva imela v mestecu Alcalá.

IMG_4922_1_resize.JPG

Četrti dan je bil dan, ki sva ga komaj čakala. Razlog, da sva se odpeljala do Tenerifa, je bil vulkan El Teide. El Teide je najvišja gora Španije in je visok 3715 m. Na nadmorsko višino 2356 m se lahko pripelješ z avtom, nato pa z gondolo do višine 3555 m. Na sam vrh vulkana se pride peš, vendar za to potrebuješ posebno dovoljenje, za katerega moraš zaprositi nekaj mesecev v naprej. Midva dovoljenja nisva imela, sva pa kupila karte za gondolo. Zbudila sva se v sončno jutro brez oblačka in vse je kazalo na to, da bova imela čudovit razgled z vulkana. Vendar pa zaradi močnega vetra gondola ni vozila, zato sva ostala na spodnji postaji. Do vrha se pride tudi peš, pot je dolga 5,5 km, vzpneš pa se skoraj za 1000 m. Midva za tak podvig nisva bila pripravljena, zato sva raziskovala vulkansko okolico pod vulkanom.

IMG_5125_1_resize.JPG
IMG_5133_1_resize.JPG
IMG_5155_1_resize.JPG
IMG_5386_1_resize.JPG
20220223142843_IMG_5229_resize.JPG

Prehodila sva krožno pot Los Regatones Negros. Ta pot je zelo popularna, zato sva imela nekaj težav z iskanjem parkirišča. Popoldne sva preživela na severu otoka, v mestu Garachico. Zelo prikupno majhno mestece z bogato zgodovino. Mesta na jugu Tenerifa so turistična in pozidana s hoteli, zato sva bila nad Garachicom navdušena. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1496 in je služilo kot pomembno pristanišče. Leta 1706 je bilo zaradi izbruha vulkana uničeno in je izgubilo svoj strateški pomen. Midva sva si tukaj privoščila večerjo in se sprehodila po mestu do glavnega trga. Vmes sva naredila obvezen postanek v lokalni vinoteki. Zvečer sva vrnila nazaj v Alcalo.

IMG_5466_1_resize.JPG

Peti dan sva se zbudila v deževno jutro. Trajekt sva imela šele ob 14:00, zato sva imela v planu obiskati park Anaga. Po panoramski cesti sva se odpeljala do razgledišča, vendar je bil razgled zaradi megle in oblačnosti zelo slab. Odšla sva na kratek sprehod po gozdu, potem pa počakala trajekt na plaži Playa de las Teresitas. Vožnja nazaj na Gran Canario je bila precej bolj mirna kot tista izpred dveh dni. Na Gran Canarii sva se odpeljala do glavnega mesta Las Palmas, kjer sva imela hotel za zadnji dve noči. Popoldne in večer sva preživela v mestu, odšla na pivo in tapase.

IMG_5494_1_resize.JPG
IMG_2875_resize.JPEG

Predzadnji dan sva želela izkoristiti za pohod. Zjutraj sva pojedla zajtrk in se odločila, da greva do kanjona Los Azulejos. Pohod je malce težji, vendar vreden vsakega koraka. Že vožnja do tja je polna razgledov, potem pa se to samo še stopnjuje. Okrog so barvite skale, ki delajo pokrajino res nekaj posebnega. Midva sva se povzpela po kanjonu, ki je bil presušen, razen nekaj luž je ostalo, kjer so se namakale žabe. Povsod je polno kotičkov za uživanje, midva sva gor pojedla tudi malico. Popoldne in zadnji večer sva preživela v Las Palmas in še zadnji dan izkoristila za okusne tapase in pivo.

IMG_5606_1_resize.JPG

Dopoldne pred odhodom sva želela izkoristiti za plažo, ampak sva se zbudila v dež in veter. Odpeljala sva se do znamenitih jam Cuatro Puerta, ki so arheološko najdišče. Jame naj bi služile kot svetišče. Ker je deževalo, se je bilo sprehajati po jamah prav fino, ker sva ostala na suhem. Preden sva šla na letalo, sva želela še nekam na kosilo, vendar so bile restavracije v okolici zaprte ali pa so imeli vse rezervirano. Zato sva se odpeljala na letališče, vrnila avto in jedla kar tam. Tako sva zaključila najino potovanje po dveh kanarskih otokih.

IMG_2996 – kopija_1_resize.jpg

Če bi se morala odločiti, nama je bila Gran Canaria malenkost bolj všeč, manj turistična, manjša in mogoče tudi zato, ker sva na njej preživela več časa. Vsekakor pa nama ne uide tudi vrnitev na Tenerif in vzpon na vulkan El Teide.

IMG_3521_1_resize.JPG

Okvirni stroški potovanja: 1083,70 €

Letalske karte (dve osebi, ena dokupljena prtljaga, prevoznik Ryanair): 267 €

Parkirišče na letališču: 40 €

Najem avta: 187 €

Bencin: 70 €

Prenočišča: 331,70 €

Trajekt: 188 €

Ostali stroški: nimava pojma :)