Eurotrip (2013)

Luxemburg – Amsterdam – Kinderdijk – Bruselj – Atomic – Etretat – Omaha beach (Normandija) – Granville – Mont Saint Michele – Chateau d'Usse – Dune du Pilat – Frejus – Grasse
 

Čas potovanja: 16 dni;   Skupna pot: 5094km;   Stroški potovanja (za dve osebi): okoli 2000€ (leta 2013).

Prvo daljše potovanje, na katerega sva se odpravila, je bilo po Evropi. Zaradi obiska nekaterih večjih mest nisva spala samo v kampih, sva se pa trudila, da bi čim več noči prespala v šotoru. Pot naju je peljala po državah v zahodni Evropi, večji delež pa je zavzelo potovanje po Franciji.

Prvi dan sva se odpravila proti Luxemburgu, kjer sva si ogledala mesto, šla na pivo in prespala v hostlu. Mesto Luxemburg je bil postojanka do prvega začrtanega mesta – Amsterdam. Na Nizozemskem sva se odločila prvič kampirati. Poiskala sva kamp nedaleč od mesta, od koder proti centru pelje lepa kolesarska pot skozi parke. Kamp se imenuje Het Amsterdamse Bos. Dva dneva sva si vzela za raziskovanje mesta in pohajkovanje v okolici kampa, ki je obkrožen z gozdom in travniki. V Amsterdamu priporočava ogled mestnega jedra, red light district in pivovarne Heineken.

Park pri Amsterdamu

Nizozemska slovi po mlinih na veter, katere lahko še danes opazimo v vaseh in poljih. Sprehodila sva se po muzeju na prostem Kinderdijk, kjer stoji več kot deset mlinov na veter, ogledati pa si je mogoče tudi njihovo notranjost.

Kinderdijk

Peti dan sva krenila proti Bruslju. V Belgiji sva preživela samo en dan, ki sva ga izkoristila za ogled glavnega mesta, zato sva tudi tokrat spala v hostlu in ne v kampu. Bruselj danes predstavlja glavno mesto Evropske Unije. Sama si nisva ogledala Evropskega parlamenta in drugih pomembnih institucij ampak sva se odločila za raziskovanje starega dela mesta. Poleg prelepih stavb, zanimivih ulic in vafljev, si tam lahko ogledamo tudi svetovno znan kip Manneken Pis. Za večerjo priporočava kakšno dobro mesno restavracijo in točeno pivo Leffe. V mestu se nahaja tudi bar Delirium Cafe z več kot 2000 različnimi pivi, tako da nihče ne ostane žejen.

Manneken Pis

Šesti dan je bila na vrsti Francija. Prvo pomembno odkritje je bilo to, da se v Franciji v turističnih sezonah ob sobotah potuje zelo počasi (več kilometrske kolone zaradi cestnin). Večino dneva sva porabila za pot proti mestu Deauville, kjer sva šotorila v kampu Le Lieu Roti. Naslednji dan sva se iz kampa odpravila v mesto Etretat, ki slovi po visokih klifih. Ob manjši peščeni plaži v mestu se na vsako stran dvigujejo več deset metrov visoki klifi.

Etretat

Nastanejo lahko tudi precej spektakularne fotografije, vseeno pa bodite zelo pozorni pri hoji, saj na klifih ni varovalnih ograj.

Etretat

Osmi dan je bil zelo natlačen z ogledi in vožnjo proti zahodni obali Francije. Najprej sva se ustavila v Normandiji, kjer sva si ogledala Omaha beach. Tam je na Dan D potekalo izkrcavanje vojakov v drugi svetovni vojni. Sprehodila sva se tudi po pokopališču, kjer se razprostirajo beli križi v spomin padlim ameriškim vojakov.

Omaha beach

Naslednja postojanka je bilo mesto Granville. Sprehodila sva se ob mestnem zidu in si ogledala fenomen visoke plime ter oseke. Nihanje morja seže tudi čez 10 metrov. Ob oseki pristanišča za ladje in čolne zgledajo takole:

Granville

Končna postojanka je bil Mont Saint Michele. Malo mestece, zgrajeno na skali, ki je ob plimi otok, ob oseki pa del kopnega. Okoli njega je visoko obzidje, v središču pa cerkev, ki jo opazimo že od daleč. Zaradi pozne ure sva se to noč odločila prespati v hostlu. Našla sva nekakšen poceni kmečki turizem, iz najine sobe pa sva opazovala najlepši prizor na Mont Saint Michele.

Mont Saint Michele

Naslednji dan sva krenila proti dolini reke Loare, kjer sva si ogledala pravljični dvorec Chateau d'Usee, znan po tem, da je bil navdih za pravljico o Trnuljčici. Zaradi slabega vremena sva nadaljevala pot proti jugu v smeri mesta Bordeaux. Ustavila sva se v mestu Lanton, kjer sva se vtaborila v kampu Coq Hardi. Pri tem kampu bodite pozorni na to, da ne leži ob morju kot je prikazano na tlorisu. Morje v času oseke namreč predstavlja več sto metrov dolgo blatno močvirje.

Chateau d'Usee

Deseti dan sva si ogledala ogromno sipino Dune du Pilat, ki leži približno uro vožnje od najinega kampa. Nanjo se lahko povzpnemo po stopnicah, nato pa lahko svobodno skačemo po pesku. Naslednji dan je bil bolj v znamenju počitka. Peljala sva se do bližnje plaže Plage du Grand Crohot, kjer sva se zabavala na valovih Atlantskega oceana.

Dune du Pilat

Dvanajsti dan sva se odpravila še na zadnjo postojanko na Azurni obali. Kampirala sva v mestu St. Aygulf. Tam sva zopet uživala na plaži in si ogledovala mesta ob morju.

St. Aygulf

Zadnji dan, na poti proti Sloveniji, sva se ustavila še v mestu Grasse, kjer sva si ogledala izdelovanje svetovno znanih parfumov Fragonard. Sicer pa je bil dan v znamenju dolge vožnje domov preko Francije in Italije ter na koncu pristanek v Kranju.